Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2020 22:07:52

Jsme v realizaci úspěšní a máme se čím chlubit, boj proti suchu je hlavní cíl

Jsme v realizaci úspěšní a máme se čím chlubit, boj proti suchu je hlavní cíl

Premiér navštívil obce ohrožené suchem, úpravnu vody na Želivce a prohlédl si nemocnici v Jihlavě.

Předseda vlády Andrej Babiš ve středu 17. června 2020 v rámci výjezdu zaměřeného na problémy se suchem navštívil Středočeský kraj a Vysočinu.  V jednotlivých obcích si prohlédl opatření realizovaná pro zmírnění dopadu sucha, navštívil vodní nádrž Švihov (Želivka) a diskutoval se zemědělci. Navštívil také nemocnici v Jihlavě. Premiéra na cestě doprovodili ministři životního prostředí Richard Brabec, zemědělství Miroslav Toman a zdravotnictví Adam Vojtěch.

Výjezd zahájil předseda vlády ve středočeské obci Lešany. V obci kvůli suchu platí omezení v používání pitné vody z veřejného vodovodu. Obyvatelé tak v posledních letech nesmí touto vodou například zalévat zahrady či napouštět bazény. Lešany ze sedmi vrtů získávaly pouze 45 metrů krychlových vody. Obec plánuje kontrolu a vyčištění stávajících vrtů a jedná o možném napojení na posázavský vodovod v Krhanicích. Díky dotaci z Národního programu životní prostředí, ve výši 2,2 milionu korun, je stávající studna vybavena čerpadly a napojena přes nově vybudovanou úpravnu vody do stávajícího vodovodního systému Lešany-Břežany.

„Posilování zdrojů pitné vody je jeden z našich tzv. rychloobrátkových projektů. Přináší rychlé řešení nedostatku pitné vody jako reakci na postupující změnu klimatu a s ní i projevy dlouhodobého sucha. Ministerstvo životního prostředí pomáhá obcím, městům i soukromým vlastníkům pozemků a domácnostem s adaptací na sucho už od roku 2014. Od té doby jsme podpořili na 17 tisíc projektů částkou 13 miliard korun, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zadržení vody v krajině, tvorba nových biotopů a zajištění zájmů ochrany krajiny a přírody. K tomu slouží soustava tůní Stibralky u obce Postupice. Díky finanční podpoře ze strany Ministerstva životního prostředí a Evropské unie ve výši 1,3 milionu vznikají tůně napájené podzemní vodou. Díky nim dojde ke vzniku nezamrzajícího biotopu pro zimující druhy a zajištění dostatku vody v obdobích dlouhotrvajícího sucha.

„Požádal jsem o tuto návštěvu, abychom v praxi viděli, jak bojujeme proti suchu. Jsme na místě, kde vzniklo devět větších tůní a takovýchto tůní letos zrealizuje až tisíc. Minulý rok to byla asi třetina, takže je potřeba toto propagovat. Myslím si, že jsme v realizaci úspěšní a máme se čím pochlubit, protože boj proti suchu je náš hlavní cíl. Toto je nejlepší důkaz, že to realizujeme a máme jasné plány,“ sdělil předseda vlády Andrej Babiš.

Třetí zastávkou Andreje Babiše byla úpravna vody u vodní nádrže Švihov. Úpravna prochází rozsáhlou modernizací. Jedná se o jeden z nejambicióznějších projektů financovaných z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Modernizace umožní odstraňovat z vody pomocí aktivního uhlí pesticidní látky či mikroplasty. Zároveň pomůže zajistit potřebnou kvalitu a chuť vody pro obyvatele Prahy, středních Čech a části Vysočiny. Celý projekt vyjde téměř na 1,5 miliardy korun, z toho 753 milionů z OPŽP. Dokončení modernizace se plánuje na konec roku 2020.

„Tuto nádrž jsme s panem ministrem navštívili již v minulosti. Dnes jsme si přijeli prohlédnout úpravnu vody. Je zde to investice za 1,5 miliardy korun, která zásadním způsobem zlepší kvalitu pitné vody. Myslím si, že je to velice důležité,“ řekl premiér po prohlídce.

Členové vlády následně v Zemědělském obchodním družstvu Hořice diskutovali s vedením i se zemědělci, hospodařícími v ochranném pásmu. Tématem byla kvalita vody v povodí Želivky, a to vzhledem k používání pesticidů a herbicidů během obhospodařování krajiny. V roce 2019 byl vyhlášen Program opatření ke snížení dopadu zemědělské prvovýroby v ochranném pásmu vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce. Účelem programu je zlepšení kvality vody a snížení negativního vlivu zemědělství na kvalitu vodních zdrojů. Na realizaci programu je vyčleněno cca 60 milionů korun ročně.

„Jde o šetrné hospodaření zemědělců v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov (Želivka), kteří výrazně omezují používání přípravků na ochranu rostlin, a to ještě nad rámec stávajících omezení. Cílem je zlepšení kvality povrchové vody. Ministerstvo zemědělství má na projekt připraveno 60 milionů korun ročně. Pro rok 2020 jednáme o rozšíření o další dva zemědělské subjekty,“ vysvětlil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Předposlední zastávkou premiéra byla obec Onšov. V obci došlo k obnově rybníků a vznikla průtočná vodní nádrž. Cílem projektu je zadržení vody v krajině, ochrana před povodněmi či zabezpečení užitkové a požární vody. Celkové náklady se vyšplhaly na 3,4 milionu korun, z toho se jednalo o 2 miliony z dotací.

Spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem si Andrej Babiš prohlédl nemocnici v Jihlavě. Členové vlády měli možnost navštívit onkologické centrum s ozařovnami. S vedením jihlavské nemocnice poté diskutovali o prevenci nádorových onemocnění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama