Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2021 17:02:00

Maďarsko poskytlo České republice další 100 000 vakcín na covid-19

Maďarsko poskytlo České republice další 100 000 vakcín na covid-19

Premiér Andrej Babiš převzal ve čtvrtek 1. července 2021 v pražské O2 universum od ministra zahraničí Maďarské republiky Pétera Szijjárta 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

 České republice pomohou zvýšit proočkovanost populace, což je zásadní prvek v boji proti epidemii nemoci covid-19.

„Myslím, že ten timing je skvělý, protože my jsme dnes v noci otevřeli registraci pro věkovou kategorii 12 až 15 let. Mám zprávu, že se zaregistrovalo už 19 000 dětí, což je skvělá zpráva. Chci poděkovat všem rodičům za jejich odpovědný přístup,“ prohlásil premiér Andrej Babiš. „Nemůžeme podceňovat delta mutaci koronaviru. A jediné řešení, jak bojovat s koronavirem, je očkování. Vakcín stále ještě nemáme dost,“ podotkl předseda vlády.

Dnešní dodávka vakcín z Maďarské republiky je už druhá, už začátkem června přijala Česká republika od Maďarska 41 000 dávek (ZDE). V obou případech se obě strany domluvily na formě zápůjčky. Očkovací látky Česká republika Maďarsku vrátí, jakmile bude pokryta poptávka českých občanů po vakcinaci.

„S Maďarskem máme excelentní, velice nadstandardní vztahy. Naše spolupráce je skutečně skvělá. Moc si toho vážíme,“ poděkoval premiér Babiš maďarskému ministru zahraničí Péteru Szijjártovi a připomněl i nezištnou pomoc, kterou Maďarsko poskytlo České republice v minulosti. „Maďarsko nám projevilo solidaritu opakovaně. Ať už to byly ventilátory nebo vakcíny. Moc si toho vážíme. Je to skvělý důkaz našich výborných vztahů,“ konstatoval předseda vlády.

Kromě standardních dodávek očkovacích látek prostřednictvím smluv uzavřených s výrobci prostřednictvím Evropské unie získala dosud Česká republika navíc již bezmála 300 000 dávek vakcín. Podobně jako Maďarsko vakcíny ČR zapůjčilo také Rakousko a Slovinsko. Darem je Česká republika dostala od Izraele, Srbska a Slovenska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama