Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2018 18:56:00

Nájmy explodují, bytů je nedostatek. Roli vlády vidím hlavně v legislativě

Nájmy explodují, bytů je nedostatek. Roli vlády vidím hlavně v legislativě

V úterý 11. prosince se uskutečnilo Fórum Zlaté koruny na téma bydlení. Záštitu nad Fórem převzala ministryně financí Alena Schillerová a guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Úvodní slovo pronesl premiér Andrej Babiš.

 „Bydlení v České republice je bezpochyby jedním z nejdiskutovanějších témat. Všude kolem nás slyšíme o nedostatečné nabídce bytů, restrikcích a zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. Je to také střet nabídky a poptávky, který vytváří problém na trhu a proto jsme se rozhodli společně s politiky, ekonomy, developery i veřejností hledat vizi řešení,“ upřesnil hlavní myšlenku Fóra zakladatel a ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal.

„Naše vláda na výjezdech do krajů poprvé v historii naší země vyčíslila a definovala investiční plán na 12 let. Což je velice důležité pro naši vizi, pro budoucnost naší země. A velice důležité je bydlení. My jsme bohužel bydlení zanedbali, po revoluci samospráva dostala 600 tisíc bytů a v této chvíli máme obrovský problém. Nájmy explodují, bytů je nedostatek hlavně ve velkých metropolích a já roli naší vlády vidím hlavně v legislativě. To znamená rekodifikaci stavebního práva,“ řekl premiér Andrej Babiš k Fóru Bydlení. Právě rekodifikace stavebního práva je jedním z nejdůležitějších témat bydlení a důležitost tohoto tématu si uvědomuje i Ministerstvo pro místní rozvoj a Hospodářská komora, které se do přípravy rekodifikace pustily společně. Pozvání k diskusi přijala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, její náměstkyně pro místní rozvoj, sekci výstavby a veřejného investování Marcela Pavlová a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Fórum Zlaté koruny mělo celkem tři bloky. Druhá část se věnovala financování bydlení. Vystoupila v ní například ministryně financí Alena Schillerová, která nastínila faktory ovlivňující dostupnost bydlení. Do diskuse o financování bydlení neodmyslitelně patří i regulace bankovního trhu. Za Českou národní banku se zúčastnil Jan Frait, ředitel sekce finanční stability.

Zlatá koruna společně s výzkumnou agenturou IPSOS pro toto Fórum připravila výzkum veřejného mínění na téma bydlení. „Výzkum potvrdil, že situace na trhu bydlení je opravdu alarmující. 91% lidí, kteří uvažují o změně bydlení, je přesvědčeno, že nemovitosti na českém trhu jsou příliš drahé. Vzhledem k nedostatku bytů jsme výzkum nezaměřili pouze na nákup vlastního bytu, ale i na nájemní bydlení. Ptali jsme se také, jak jsou na tom lidé s financováním bydlení a o kolik si mohou dovolit zvýšit své výdaje na bydlení,“ prozradil o výzkumu Michal Straka, Product & Business Development Director výzkumné agentury IPSOS, který výsledky výzkumu na Fóru představil.

Nejkritičtější je jednoznačně situace v Praze. Dle dat ČSÚ se v loňském roce počet obyvatel Prahy zvýšil o 14 tisíc a v 1. pololetí letošního roku vzrostl o 6619. Zároveň bylo v 1. pololetí dokončeno pouze 2871 bytů a zahájena výstavba 1808 bytů. Tato základní čísla stačí k tomu, aby bylo každému zřejmé, že trend je neúnosný. Jak strategicky vyřešit bydlení v Praze bylo tématem diskuse 3. části Fóra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama