Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2022 21:09:00

Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu

Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 – interpelace ministra IVana Bartoše k odložení novely stavebního zákona

 Dobrý den, vážený pane ministře.

Chci se zeptat ohledně bydlení. Podle poslední statistiky na 70metrový byt musíme v České republice pracovat 12 let a 2 měsíce. To není výčitka, to je konstatování. Teď to ještě víc zazdila ČNB nesmyslnou prime rate, to znamená, že i mladé domácnosti nedosáhnou na hypotéky. A já se chci zeptat, my jsme z hlediska délky stavebního řízení na 157. místě ze 190 zemí světa. Takže velice špatně.

A já se ptám, vy teď demontujete námi připravený stavební zákon, který to mohl změnit. Stavební povolení do 30 dnů. A vy chcete tento zákon odložit. V situaci, kdy raketově rostou vstupy do stavebnictví, vy vědomě prodlužuje tuto šílenou agónii a každým dnem odkladu účinnosti lidem zhoršujete možnost přístupu k vlastnímu bydlení a firmám k výstavbě nájemních bytů, komunitního bydlení apod. Takže do kdy budete čekat?

Nikdo na světě nemá tak roztříštěnou stavební správu, jak je tomu u nás. Dnes máme v republice zhruba 1 300 samostatných stavebních úřadů, na kterých pracuje více než 13 000 úředníků. Ti jsou ale navzájem nezastupitelní, takže běžně nedodržují lhůty. A vy zcela záměrně zamezíte tomu, aby se řízení zrychlilo. Tak se ptám, jestli je to tedy nějaká úlitba STAN, že chcete zachovat prokorupční prostředí na stavebních úřadech obcí a vědomě bráníte řešení současné bytové situace. Nebo proč? Vůbec to nechápu.

A já se tedy ptám, jak budete řešit situaci statisíců uprchlíků z Ukrajiny? Budou potřebovat dlouhodobé bydlení. Většina z nich podle sociologů tady zůstane. Tak se ptám, jaký je plán. V programovém prohlášení vlády máte uvedeno: připravíme nové finanční nástroje na výstavbu dostupných nájemních bytů formou půjčky od EIB a garancí státu za úvěry, nastavíme podmínky (Předsedající: Váš čas.) výstavby tak, aby se na konci volebního období mohlo stavět 10 000 nájemních bytů ročně navíc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama