Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2014 16:48:13

ODS předvádí pravý střet zájmů, hlavně ve zdravotnictví

ODS předvádí pravý střet zájmů, hlavně ve zdravotnictví

Bývalý plzeňský hejtman ODS Petr Zimmermann v lednu rozšířil své podnikání. Firma Privamed, jejímž je spolumajitelem, nově ovládla plzeňskou Mulačovu nemocnici.

Tamní městskou nemocnici už Zimmermannova firma přitom vlastní. No a v únoru byl ten samý pan Zimmermann na základě politických dohod opět zvolen do správní rady VZP. Té VZP, která nemocnicím (včetně těch pana Zimmermanna) rozděluje prostředky. Letos to bude 148 miliard.

Ještě v roce 2012 ČSSD požadovala Zimmermannův odchod z tehdejší správní rady a volala, že v jeho případě jde o flagrantní střet zájmů. Dneska má ČSSD svého ministra zdravotnictví a ve správní radě svého předsedu. Zimmermann jako spolumajitel několika nemocnic už jí zřejmě v radě VZP nevadí.

Každý přitom ví, jak ODS nemocnice ve svých nejlepších časech privatizovala. Nechala je skrze VZP vyhladovět a potom přišel pan Bendl nebo pan Zimmermann, aby krachující nemocnici "zachránili".

Strana už se pak postarala, aby nemocnici za výhodnou cenu dostali ti správní lidé - buď přímo straníci, nebo firmy s neznámými vlastníky na straníky napojené. Nemocnici, kterou v Rakovníku za podivných okolností nechal zprivatizovat pan Bendl, tak třeba shodou náhod získala firma jeho stranického kolegy pana Zimmermanna…

Pokud jako politici, kteří mají dohlížet na transparentní toky veřejných peněz, rázně nezakročíme, bude tato praxe pokračovat. V Plzeňském kraji už se oprávněně obávají, že se veškerá péče bude soustředit do Plzně a nemocnice třeba v Klatovech, Rokycanech či Domažlicích zkrachují. Kdo je pak asi zachrání? Ano, tušíte správně. Nějaký politik pro jiného politika nebo sám pro sebe.

Ministr zdravotnictví Němeček na mé naléhání slíbil, že VZP v "nejbližších dnech" zveřejní smlouvy mezi pojišťovnou a nemocnicemi. To měl ovšem pan ředitel VZP Kabátek udělat už dávno. Jenže i on vděčí za svou funkci ODS. Konkrétně panu exministru zdravotnictví Julínkovi a panu Marku Šnajdrovi, kterého Evropská komise ve své zprávě o korupci nazvala „Richelieu českého zdravotnictví“.

Nevím, kde se bere důvěra pana Němečka a celé ČSSD v současného šéfa VZP, který je na ODS přímo napojen, ale doufám, že alespoň v tomto nebude otálet. Po zveřejnění smluv VZP s nemocnicemi bychom se měli dovědět, jestli pan bývalý hejtman Zimmermann chrání jako člen správní rady prostředky pojištěnců, nebo spíš svůj byznys. Teď je ovšem otázka, jestli pan Kabátek jako nominant ODS proti ODS půjde.

Andrej Babiš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama