Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2019 22:19:00

Poslanci tráví pracovní dobu ve sněmovně úplně nesmyslnými hádkami

Poslanci tráví pracovní dobu ve sněmovně úplně nesmyslnými hádkami

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne

Čau lidi, tak tenhle rošťák je Tango, naše nové štěně německého ovčáka. Jsou mu skoro tři měsíce. Jistě chápete, že tímhle jsem musel začít. A teď týdenní hlášení.

Jsou to už tak dva roky, co jsem tady sdílel životní příběh paní Martiny Kafkové. Byla to krásná holka se zajímavou prací a spoustou zájmů. Ve 27 letech ji diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Myslím, že už hodně z vás ví, jak strašná je to nemoc. Šlo to s ní fakt dolů vodou a dostala se do hrozného stavu. Jediná věc na světě, která ji dokázala trochu ulevit, bylo konopí. Jenže kupovat si ho od licencovaného výrobce by stálo nehorázných 20 až 60 tisíc měsíčně. Žádná zdravotní pojišťovna ho nebyla ochotná proplácet.

A tak jí ho její táta, dávno už v důchodovém věku, začal sám doma pěstovat. Staral se o ni a ve zbylém čase bojoval na všech frontách za to, aby lékařské konopí pro takhle těžké pacienty bylo normálně dostupné. Obrátil se i na mě a ministra zdravotnictví. Povídal jsem si s ním dlouho. Já jsem tehdy napsal, že jsem za legalizaci lékařského konopí a proplácení pojišťovnami a dal to velkými tiskacími písmeny na Facebook. V komentářích nejdete odkaz.

Jsem hrozně rád, že vám v tomhle týdenním hlášení můžu napsat, že je skoro hotovo.

Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má připravenou novelu zákona, kterou konzultoval s experty tak, aby nemocným pomohla, ale neznamenala volné šíření konopí ve společnosti. Jeho pointa? Pacienti, kteří potřebují léčebné konopí, za něj budou doplácet maximálně pár stovek měsíčně. Zbytek uhradí pojišťovny.

Novela ještě musí projít veškerým tím schvalovacím procesem ve sněmovně, senátu a přes pana prezidenta. Takže počítám, že platit bude od začátku příštího roku. Konečně se přestanou stresovat všichni ti, kteří doma pěstují konopí, aby ulevili od bolesti sobě nebo svým blízkým. A tím nechtěně páchají trestnou činnost.

Náš zákon je zlomový i v tom, že konečně umožní posoudit, jaké léčebné účinky konopí má. Doteď na to totiž u nás neexistuje žádná studie. Proto jsme do zákona dali, že lékaři, kteří konopí budou předepisovat, mají zároveň povinnost nám poskytovat informace o průběhu léčby. Bude to, myslím si, skvělé i mezinárodně. Vzniká tady něco nesmírně užitečného i pro další země.

Chci vás ale ujistit, že konopí NEBUDE dostupné každému.

Proto jsme na té novele pracovali tak dlouho. Aby byla vyvážená. Konopí pro léčebné použití u nás může pěstovat JENOM firma, která prošla výběrovým řízením podle zákona o státních veřejných zakázkách a dostala licenci.

Na vládě jsme zamítli návrh Pirátů, aby si každý mohl pěstovat konopí pro “rekreační účely.” To je fakt naprostý nesmysl. Aby se jako dostalo volně k dětem?

Studie dokazují, že kouření marihuany ohrožuje vývoj mozku a může negativně ovlivnit kognitivní funkce. Snad se na nás nebudou zlobit všichni ti, kteří se chtěli jen tak zhulit. U podomácku pěstované trávy nemáte nikdy záruku, že v ní nebudou pesticidy, těžké kovy a podobně. Kdo by to kontroloval, kdyby si ji mohl pěstovat každý?

Plná legalizace konopí je taky proti mezinárodním smlouvám. A poslední, co bychom chtěli, je drogová turistika, kterou by k nám legalizace přinesla, a všechny negativní jevy s ní spojené. Mimochodem, v americkém Coloradu, kde konopí legalizovali před lety, se zvýšil počet smrtelných nehod spojených s marihuanou o 150 procent. Takže tak.

Chci poděkovat nejen našemu ministrovi zdravotnictví, ale i všem expertům, kteří se na změně podíleli. A taky panu Zdeňkovi Majzlíkovi, tátovi Martiny Kafkové, o které jsem vám psal na začátku. Nikdy nepřestal bojovat, psát dopisy, chodit na všechny akce, kde se konopí pro léčebné účely řešilo. Má velký podíl na tom, že bude dostupné pro všechny, kteří trpí a opravdu ho potřebují.

No teda, nečekal jsem, že zaberu vykládáním o konopí jeden a půl strany, a to mám pro vás spoustu dalších informací.

Jedeme dál.

Lidi s postižením, kteří potřebují asistenty, dostanou vyšší příspěvky. A to opravdu výrazně. Senát schválil naši novelu, podle které lidi s nejtěžším postižením dostanou o 6000 korun víc. Takže 19.200 korun měsíčně. Bojovali jsme o to, aby stouply příspěvky i pro lidi s těžkým postižením. A povedlo se. Z 12.800 stoupnou na 13.900 korun. Pokud zákon podepíše pan prezident, bude platit už od března pro nejtěžší postižení, a od července pro těžká.

S Adamem Vojtěchem jsme řešili taky porodní domy. Je to klasické téma, na kterém se jsou schopní pohádat odborníci, ženy, muži, i ti, kteří porod nikdy neviděli. Pro někoho je rození v porodním domě nezodpovědnost, protože to není klasická nemocnice, jiný to bere jako větší svobodu a pohodlí, a taky místo pro přirozený porod. Je to takový pokojíček, který je součásti porodnice, a kde je vyškolená porodní asistentka a provádí přirozený fyziologický porod. Přirozeně, že lékař porodník je v pohotovosti za dveřmi, kdyby se něco dělo.

Pro nás bude vždycky zásada číslo jedna bezpečí maminky a dítěte. Lékař musí být neustále nablízku, aby mohl v případě komplikací pomoct. Adam Vojtěch tohle probíral nejen se zástupkyněmi porodních asistentek, ale i Českou gynekologickou a porodnickou společností, ve které jsou samozřejmě nejen muži, ale i ženy. Mluvil i se zástupci mezinárodní organizace gynekologů a porodníků. Nechal si udělat i detailní přednášku od pana doktora Antonína Pařízka z porodnice Apolinář, co všechno se může v případech porodů doma nebo v porodních domech bez lékaře stát. Měl tam hodně obrázků a prý to nebyl pěkný pohled. Nikdo a nikdy nezaručí, že se na první pohled bezproblémový porod nezvrtne. A pak už může být pozdě.

Takže porodní domy musí samozřejmě být součástí porodnic.

A my se teď budeme hlavně snažit o to, aby maminky a děti měly v nemocnicích příjemnější prostředí, mohly rodit s porodními asistentkami bez lékařů a mohl být trvale přítomný i tatínek. První takové centrum vznikne v Nemocnici Na Bulovce a další plánujeme u Apolináře a v Thomayerově nemocnici. Je to zásadní přelom.

Bude to investice za stovky milionů korun.

Peníze dáme třeba taky do zubařů v odlehlých oblastech, kde chybí úplně nejvíc. Zájem je obrovský. Už v květnu minulého roku jsme dali dotaci 11 zubním ordinacím ve výši 12,5 milionu korun. Díky tomu získalo konečně svého zubaře 16,5 tisíc lidí, kteří za ním museli složitě dojíždět. Do roku 2021 máme vyčleněných 100 milionů korun. Jo a dotujeme i praktické lékaře, kteří si otevírají ordinace na vesnicích. Už od roku 2016. Každý rok pro ně máme připravených 5 milionů.

Když jsme u těch peněz, novinami proběhla moje věta, že musíme začít jako stát šetřit a že bychom měli zvýšit některé daně. Komentátoři hned zasedli ke strojům a začali hlásit něco ve smyslu UŽ JE TO TADY! Že prý už “nemáme kde brát.” Úplně ignorovali, že jsem mluvil o daních pro HAZARD, TVRDÝ CHLAST a taky třeba nerostné bohatství nebo pojišťovny. My lidem daně nikdy zvyšovat nebudeme. Naopak v rámci superhrubé mzdy se je chystáme snížit.

Už jsem vám psal, že od roku 2014 jsme lidem a firmám slevili na daních 100 miliard korun. Těžily z toho pracující rodiny, pracující důchodci, hospodští a spousta jiných skupin. A přitom jsme snížili státní dluh o 61 miliard a měli jsme přebytkový rozpočet. To se nikomu předtím nepovedlo.

Když říkám, že musíme začít šetřit, myslím tím ministry. Dávno jsem je vyzýval, ať začnou hospodařit racionálně. Chci po nich, aby mi vysvětlili ty stamilionové odměny. Taky proč používají na spoustu věcí externí firmy a ne vlastní zaměstnance? Na ministerstvu financí jsem to zavedl dávno a se skvělými výsledky. Třeba v oblasti právních služeb. Požádal jsem ministry, aby mi ukázali vývoj počtu zaměstnanců na ministerstvech od roku 2004 včetně příspěvkových organizací. Všude dramaticky počty stouply. Je potřeba je začít snižovat. Na Úřadu vlády se sám vehementně snažím šetřit.

Samozřejmě největší výdaje státu jsou důchody. Přitom náš národ pořád stárne. Dětí se nerodí tolik, kolik bychom chtěli. Důchodců bude čím dál víc. Není to udržitelné.

Takže se teď bavíme o reformě. Takové, která bude funkční. Není možné, aby byly ženy i muži v důchodu trestaní tím, že se několik let starali o děti a nechodili do práce. Naopak. Musíme odměnit ty, kteří mají víc dětí. Dát jim jistotu, že se jim to na stará kolena vrátí. Za víc dětí, a samozřejmě i za odpracovaná léta, vyšší důchod. Je to jedna z koncepcí, nad kterou se musíme zamyslet. Je potřeba se podívat do Evropy, možná i dál, které systémy jsou nejefektivnější.

Dostala se ke mně koncepce důchodové reformy, kterou vypracoval už v roce 2004 pan Jiří Rusnok, dnes guvernér České národní banky. Podle ní bychom měli přestat spoléhat jenom na stát. Strhávat lidem míň z platu a spíš je motivovat, ať si na důchod šetří.

Národ, kde se rodí průměrně 1,7 dětí na ženu, prostě nepřežije. Abychom se dostali na koeficient 2,1, musíme lidi motivovat. Zavedli jsme už spoustu opatření. Daňové slevy na děti, školkovné, investujeme do kapacit školek a škol. Ale teprve reforma celého systému od podlahy, taková, která dá lidem víc svobody a zároveň jistotu, že je rodičovství neožebračí, může porodnost zvýšit. A ve stáří jim zajistit důstojný život. O tomhle všem vedeme debatu.

A teď mám zprávu speciálně pro ŽIVNOSTNÍKY. Tento týden jsem se totiž pustil do plnění dalšího slibu, a to, že jim zjednodušíme podnikání. Hlavně těm nejmenším. Máme to v našem programu, ale na to se neodvolávám, protože to měla ve svých prioritách každá jedna vláda v téhle zemi, a nikdy se nic pořádného nestalo. Nikdy. Až doteď.

Víte, kolik musí živnostník oběhat razítek před spuštěním třeba malé cukrárny? Dvacet. A víte, kolik kontrol potom může ročně čekat? I přes třicet. Tak tohle je výsledek „podpory živnostníků” za posledních dvacet let.

Kolik času stát živnostníkovi vůbec poskytne na to, aby dokázal firmu založit a nějak rozjet? Když chce pořád nějakou administrativu.

Není snadné to napravit, ale právě teď přicházíme s plánem, jak z toho ven.

Jo, teď. Došla mi trpělivost, protože to jde strašně pomalu. Celý život jsem bojoval s lidmi, kteří říkali, že něco nejde a prosazoval řešení navzdory jim. A to stejné jsem udělal i teď v případě živnostníků. Sedli jsme s Alenou Schillerovou, ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou a šéfem Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karlem Havlíčkem a každý den jsme to tento týden řešili.

Výsledek? Zavedeme od příštího roku pro nejmenší živnostníky s příjmy do milionu korun ročně jeden, ano, jeden dobrovolný paušální odvod za sociální, zdravotní a daně z příjmu. To naprosto zásadně zjednoduší administrativu, podnikatelé ušetří čas spojený s výpočtem daní a přiznáními, nebudou muset platit účetní a trápit se s kontrolami berňáku.

A dál. Obratem začínáme pracovat na tom, že živnostník najde všechny informace potřebné k podnikání na jednom elektronickém místě. Taky do nového stavebního zákona, který je mimochodem hotový, dáváme i to, že dokumenty pro stavební povolení bude pro podnikatele zajišťovat úředník a připravujeme i to, že se sníží množství kontrol pro živnostníka ze strany státu na maximálně pět.

K tomu můžete přidat, že limit na výdajové paušály pro živnostníky jsme díky dobrým výsledkům ekonomiky znovu zvedli na 2 miliony korun ročně. Taky během několika dní jde do vlády materiál, kde schvalujeme ukotvení rodinných živností.

Docela slušný živnostenský balíček, co říkáte? A příští týden jedeme dál. Mám pravidelné setkání s představiteli všech řemeslných cechů a Karel Havlíček už připravuje opatření i pro podporu odborných profesí.

Chtěl jsem napsat, že teď mám zprávu pro Pražany, ale vlastně je to tak velká věc, že se týká peněženek všech. Vládní čtvrť v Letňanech. Jak víte z médií, začali jsme se s panem primátorem Zdenkem Hřibem bavit o konkrétních podmínkách a parametrech.

Myslím, že víceméně všichni chápou, že to je skvělý projekt. Návratnost do pěti let, úřady na jednom místě, pohodlné parkování pro občany, dostupnost na okruhu, obrovské ušetřené peníze na energiích a údržbách historických budov v centru.

Profitovat z toho budou především občané. Vládní čtvrtě má spousta evropských metropolí. Z Letňan by se stala exkluzivní čtvrť, protože už od samého začátku jsme tam plánovali výstavbu nejen úřadů, ale i školek a bytů. Je to obrovská pobídka i pro byznys. Vyrostou obchody, restaurace, bary. Dál bychom kromě administrativního centra pro 10 tisíc úředníků postavili i novou nemocnici, kam by se přestěhovala Bulovka. A vybudovali bychom 1300 bytů.

Určitě budou mít radost i obyvatelé okolních vesnic, protože hodnota jejich nemovitostí bude úplně jiná než dnes.

Byl jsem teda dost překvapený, jaké pan primátor přinesl na jednání podmínky. Chce, aby stát zaplatil dostavbu vnitřního pražského okruhu za 60 miliard a abychom Praze prodali Karlínská kasárna. Musíme se o tom dál bavit. Je zvláštní, že chce, aby všechno zaplatila vláda a Praha se nijak nepodílela. Vždyť naše předchozí vedení nechalo hlavnímu městu na účtech 43 miliard. Určitě si přečtěte celý můj rozhovor na tohle téma. Dávám do komentářů.

Pojďme dál. Celou dobu vám chci napsat skvělou zprávu o státním rozpočtu a koukám, že jsem už na šesté straně. Takže stručně a jasně: na konci ledna jsme byli v PŘEBYTKU 8,8 MILIARDY.

A teď už fakt ve zkratce.

Zasedala Rada pro investice, jednal jsem s velvyslancem USA panem Stephenem B. Kingem. Jednali jsme na vládě, měli Radu vlády pro rovnost žen a mužů, jel jsem na pracovní večeři s panem prezidentem, přijal předsedu Vlády národní shody Libyjského státu Fáize Mustafu Serrádže, dával jsem z toho sem docela dost fotek i povídání. Vystoupil jsem na 17. veřejném slyšení Senátu a mluvil o programu RE:START, který pomáhá nejvíc postiženým krajům naší země. Na Pražském hradě byla schůzka nejvyšších ústavních činitelů, s Monikou jsme šli na vernisáž výstavy 100 let česko-slovenské koruny a 4. reprezentační ples prezidenta České republiky.

Co mě fakt mrzí, že poslanci tráví pracovní dobu ve sněmovně úplně nesmyslnými hádkami, místo aby přijímali potřebné zákony. Třeba jako v pátek, kdy jsme přišli o dvě hodiny. Mohli jsme třeba projednat novelu trestního zákona pro množírny psů a koček, což je velké téma ve společnosti. Musíme zamezit tomuto nekalému byznysu, je čím dál víc provozů, kde jsou zvířata týraná a žijí v šílených podmínkách. Už jsem o tom mluvil s panem ministrem Tomanem a jsme domluvení na schůzce příští týden.

Tak, a zítra mě čeká zase nabitý program. Pošlu vám nálož fotek, když to budu stíhat. Přeju fajn týden.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama