Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 9:10:00

Premiér Babiš podpořil snahu Severní Makedonie o vstup do EU

Premiér Babiš podpořil snahu Severní Makedonie o vstup do EU

Premiér Andrej Babiš navštívil v úterý 11. června 2019 Republiku Severní Makedonie.

 Během oficiální návštěvy jednal s představiteli makedonské vlády, navštívil oblast makedonsko-řeckých hranic a setkal se tu s českými policisty, kteří v Severní Makedonii pomáhají se zvládáním migrační krize. 

  Oficiální návštěvu Severní Makedonie zahájil premiér Babiš pracovní snídaní s místopředsedou vlády Kocem Angjushevem, ministrem financí Draganem Tevdovskim a ministrem hospodářství Kreshnikem Bekteshim. Během pracovní snídaně společně řešili především možnosti zapojení českých firem do modernizace země a také rozšíření vzájemného obchodu.

Český premiér následně odjel na Úřad vlády Republiky Severní Makedonie, kde byl oficiálně přivítán premiérem Zoranem Zaevem. Oba politici navázali na vzájemné jednání, které proběhlo na okraj summitu 17 + 1 v Dubrovníku. Kromě ekonomických témat se dotkli i plánovaného přistoupení Severní Makedonie do Evropské unie. Andrej Babiš svůj protějšek mimo jiné ujistil, že česká podpora začlenění Severní Makedonie trvá a že bude na červnovém zasedání Evropské rady prosazovat, aby přístupová jednání byla zahájena co nejdříve.

„Myslím, že teď nastal pro Severní Makedonii skutečně klíčový čas na to, aby – a já doufám, že tomu tak bude – za devět dní Evropská rada potvrdila zahájení přístupových rozhovorů Severní Makedonie k Evropské unii. Evropští politici vám to slíbili, když splníte podmínky. Patnáct let se o tom mluvilo a je skvělé, že konečně jste našli i společnou řeč s Řeckem, že jste vyhověli podmínkám, že jste dokonce změnili název země, Ústavu. A ti evropští politici by teď měli, a musí dodržet své slovo, protože pokud by se tak nestalo, bylo by to velice demotivační pro vaše občany a pro celý region,“ prohlásil premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci s premiérem Zaevem. „Slíbil jsem panu premiérovi, že Česká republika jednoznačně podporuje zahájen í rozhovorů, a jsem přesvědčen, že za Severní Makedonií stojí i celá V4,“ dodal.

Následně se premiér Babiš setkal v budově Parlamentu Republiky Severní Makedonie s předsedou Shromáždění Severní Makedonie Talatem Džaferim. Předseda severomakedonského zákonodárného sboru Andreji Babišovi poděkoval za českou podporu vstupu Severní Makedonie do NATO a EU i za pomoc, kterou Česká republika jeho zemi poskytuje pro zvládnutí migrační krize.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama