Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2014 11:09:18

Průhledné platby VZP? Zatím jen slib

Průhledné platby VZP? Zatím jen slib

Ministr zdravotnictví tvrdí, že chce zprůhlednit finanční toky. Brzy se ukáže, zda svá slova myslí opravdu vážně.

Zatím nechalo ministerstvo zdravotnictví zveřejnit smlouvy Všeobecné zdravotní pojišťovny s nemocnicemi. Pár týdnů poté, co tyto informace visí na webu, je ale jasné, že to podstatné z nich vyčíst nelze. Korupčníci, kteří sají peníze z veřejného zdravotního pojištění, tak mohou být zatím v klidu.

Aby bylo možné porovnat toky peněz mezi pojišťovnou a jednotlivými nemocnicemi, je potřeba dát na stůl další informace, ze kterých by bylo možné vypozorovat případné nestandardní vztahy mezi nemocnicemi a pojišťovnami.

VZP tato data má, ale zatím je tvrdošíjně odmítala poskytnout. Dotazy na to, kolik zaplatila pojišťovna tomu či onomu zdravotnickému zařízení v uplynulých letech, pojišťovna pokaždé odbývala s odkazem na obchodní tajemství. Teď by se měla situace změnit.

Ministr totiž v oficiálním materiálu slíbil, že donutí pojišťovnu, aby poskytla všechny informace, které s jejím provozem souvisejí. Zatím je tento záměr pouze na papíře, a jak víme – papír snese všechno.

To, zda svůj slib mínil ministr Němeček skutečně vážně, se může ukázat již brzy. Novináři podali oficiální žádost na VZP, aby jim pojišťovna poskytla komplexní data ohledně financování nemocnic. Jde o poměrně rozsáhlé informace – konečné vyúčtování nemocnic za posledních několik let zpátky, data o produkci, platby za zvlášť účtovaný materiál, individuální ceny bodů – vše v anonymizované podobě. Jsou to objemná data, ale pojišťovna s nimi běžně pracuje, a tak by neměl být technický problém je poskytnout. Z těchto dat by pak bylo možné udělat kompletní inventuru v tocích peněz mezi nemocnicemi a VZP.

Z údajů za několik let zpátky bychom možná zjistili, že jedno zařízení získávalo na jednotku produkce od pojišťovny tři koruny, kdežto jiná srovnatelná nemocnice pouze několik haléřů. Nebo naopak – že některá nemocnice dostávala vysoké regulační srážky, čímž byla proti ostatním nemocnicím znevýhodněna. Samo o sobě to ještě nemusí znamenat, že jde o nepravosti v systému, ale pojišťovna a nemocnice budou muset tyto rozdíly vysvětlit.

Sliby ministra zdravotnictví o průhledném hospodaření ve zdravotnictví prověří ještě jedna konkrétní zkouška.

Svatopluk Němeček oficiálně slíbil, že bude zveřejňovat smlouvy s dodavateli a jednotkové ceny nakupovaných služeb. Zní to skvěle – vypadá to, že státem řízené nemocnice budou muset jít s pravdou ven. Nebude tak už možné, aby jedna fakultní nemocnice nakoupila zboží za 200 tisíc korun, kdežto jiná nemocnice koupila identický produkt za třetinu ceny.

Podobná opatření oznamoval i Němečkův předchůdce Heger v rámci tzv. protikorupční strategie. Je podivuhodné, že dodnes tyto informace ministerstvo nesbírá. Současnému ministrovi nic nebrání, aby tyto data začal zveřejňovat už dnes.

Takže – pokud by VZP nedodala informace ohledně detailů z vyúčtování nemocnicím (nebo bude dodání informací protahovat), bude jasné, že slova o transparentním zdravotnictví jsou jen sliby. To samé platí i v případě, pokud ministr v co nejbližší době nezveřejní jednotkové ceny nakupovaného zboží a služeb ve státem řízených nemocnicích.

Andrej Babiš, psáno pro deník Právo

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama