Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2018 7:31:00

V4 reprezentuje 65 milionů lidí. To je hlas, který se nedá přeslechnout

V4 reprezentuje 65 milionů lidí. To je hlas, který se nedá přeslechnout

Komentář na facebookovém profilu ke spolupráci států V4

 Náš blok V4 reprezentuje 65 milionů lidí. To je hlas, který se nedá přeslechnout. Jako před každým důležitým evropským setkáním jsme si spolu dali schůzku i teď v Salzburgu. Sice jsme se takhle pohromadě neviděli od června, ale nezaháleli jsme. V červenci jsem pozval polského premiéra Mateusze Morawieckého na karlovarský filmový festival. Na konci srpna jsem zaletěl do Budapešti za Viktorem Orbánem. A tenhle týden zase celá naše vláda rokovala s vládou Slovenska v Košicích. A taky jsem se všemi v telefonickém kontaktu. Všude jsme si vyměňovali názory na situaci v Evropě a koordinovali postup.

Musíme postupovat společně. A nejenom proto, abychom prosadili úplné zastavení ilegální migrace. Taky je teď na stole evropský rozpočet, kde se objevují fakt neuvěřitelné částky, které je potřeba prověřit. Ptal jsem se v Salzburgu, proč máme z evropského rozpočtu nalívat o 25 miliard euro víc do Bezpečnosti a obrany, když všechny naše země zbrojí v rámci NATO a musí plnit své závazky ve výši 2 procenta HDP? To předpokládám dosáhneme do roku 2024. Ptal jsem se, jakým klíčem přišli na to, že Frontex musí nabrat 10 tisíc nových zaměstnanců? Kde budou nasazení a jaký bude jejich úkol? Budou pomáhat pobřežním strážím jednotlivých zemí nebo vypomáhat v navracení migrantů, kteří nemají nárok na azyl?

Takže v říjnu jsem zažádal o termín u vedení Frontexu. Chci diskutovat o jejich práci, strategii a názorech na ilegální migraci a nabrat další poznatky.

Já si myslím, že bychom spíš měli finančně podpořit pobřežní stráže přímořských zemí a nechat Frontex operovat mimo Evropu a hlavně realizovat NÁVRAT ilegálních migrantů, kteří nedostali azyl, zpět do jejich vlasti.

Vícero premiérů mi řeklo, že Frontex nepotřebujeme. Je to spíš taková rezervní evropská policie, kterou si třeba členské země můžou zavolat, když jejich pobřežní stráž přestává stíhat. Takže se o tom pojďme bavit. O penězích a o kompetencích jednotlivých států a organizací. Sám ředitel Frontexu Fabrice Leggeri varuje, že počet ilegálních migrantů, kteří nedostali azyl a měli by se vrátit, neustále stoupá, i když počet nově příchozích dramaticky klesl.

Vyptávám se na chystaný rozpočet nejen proto, abychom neplýtvali penězi všech evropských daňových poplatníků. Pokud budeme rozumní, vidím tam jasnou příležitost investovat peníze do skutečného řešení migrace. A to je dohoda se severoafrickými státy. Je potřeba jim nejen kompenzovat výdaje za to, že zastaví migraci na svých jižních hranicích. Ale taky třeba, aby nám Libye dovolila operovat v jejích vodách. Už teď jsme díky spolupráci s ní dosáhli významného snížení počtu migrantů. To ale nestačí. Musíme zabránit tomu, aby vůbec pašeráci vypluli na moře. Musíme se snažit dojednat dohodu s Marokem, kde je teď údajně 100 tisíc migrantů. A s dalšími severoafrickými zeměmi. A musí nám zbýt peníze na novodobý Marshallův plán pro Afriku. Protože dokud budou žít lidé v bídě, nepřestanou “chodit za lepším” do Evropy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama