Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2023 21:20:00

Vy normálně kasírujete inflaci, důchodci to platí. Topíte se v penězích

Vy normálně kasírujete inflaci, důchodci to platí. Topíte se v penězích

Projev na 55. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 1. března 2023 k vládnímu návrhu novely zákona o důchodovém pojištění.

 Já jsem se znovu přihlásil, protože nevím, kdy přijdu na řadu s přednostním právem. No, já nejsem hloupej, pane ministře financí. Ale vy se topíte v penězích. Tady máte nárůst příjmů veřejných rozpočtů: 23 +534 miliard, 24 +627 miliard, 25 +716 miliard! Takže vy ty peníze máte a vy je nechcete dát těm důchodcům, kteří si to zaplatili!

A přesně to řekl pan Koten. Ano, je to o inflaci. Je to přesně o inflaci. Máte bronzovou medaili. 19 % v Evropě, Eurostat. My jsme měli 5,3 a křičeli jste - Babišova drahota! Proč má Francie 7 %? No protože zastropovali elektřinu. A proč má Španělsko 5,9 jenom? No protože do toho narvali 45 miliard euro!

A já když se dostanu ke slovu, tak vám dám na to lék! Všichni říkáte, jak to řešit? Tak já vám to řeknu, jak vyřešit. Jak porazit inflaci. Vy jste neudělali nic. My jsme ji snížili v listopadu a v prosinci, snížili jsme DPH na nulu. Ale to není o snížení DPH. Vy to dobře víte a já vám dám ten recept a já jsem strašně zvědavej, jestli se k tomu přihlásíte. Vy normálně kasírujete inflaci, důchodci to platí. A normálně taková ostuda 19 miliard! Já vím, že příští rok to bude víc, ale stále na to máte. Stále na to máte. A vy to nechcete dát. A Stanjura se topí v penězích. Vždyť by ty vaše stropy na elektřinu, které jsou taky skandální - a tam máte v rozpočtu 100 miliard, tak kolik dáte těm firmám, když dneska je to zase dolů? No to jste zase ušetřil, pane ministře. Takže já rád si to s vámi rozdám tady, já jsem byl taky ministr financí, taky tomu rozumím. A to jsou vaše predikce, to jsou predikce Ministerstva financí. Takže doufám, že budu mít potom prostor, abych vám vysvětlil, jak porazit inflaci! (Předsedající: Čas.) Dobře. (Výrazný potlesk poslanců ANO.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama