Bc. Lubomír Franc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.03.2010 12:47:00

Čtvrt miliardy korun do krajského rozpočtu

Čtvrt miliardy korun do krajského rozpočtu

O zhruba čtvrt miliardy korun by měl být posílen letošní rozpočet Královéhradeckého kraje.

O zhruba čtvrt miliardy korun by měl být posílen letošní rozpočet Královéhradeckého kraje. Krajští radní rozhodli, že do něj bude zapojeno 129 milionů korun z přebytku hospodaření a dalších 95 milionů z rozpočtové rezervy. Tyto peníze kraj v letošním roce přidá například na podporu obcí a investice v oblasti dopravy, zdravotnictví či školství. O posílení letošního rozpočtu ještě bude jednat krajské zastupitelstvo.

„V roce 2009 kraj přišel kvůli propadům daňových příjmů o 150 milionů korun. Přesto jsme si dokázali se složitou situací poradit. V letošním roce tak můžeme do rozpočtu zapojit dalších 129 milionů korun, které kraj vloni ušetřil díky dobrému hospodaření. Jednotlivé odvětví kraje posílí i dalších 95 milionů z letošní krajské rozpočtové rezervy,“ řekl náměstek hejtmana pro ekonomiku Josef Táborský.

Nejvíce financí – zhruba 74 milionů – půjde do oblasti zdravotnictví. Více než 60 milionů korun dostane odvětví dopravy. Na údržbu silnic dostanou krajští silničáři 40 milionů a dalších 20 milionů posílí dopravní obslužnost v regionu. Zkrátka nepřijdou ani obce. Kraj se totiž rozhodl posílit program obnovy venkova a přidat do něj až 20 milionů korun. Obce tak budou moci získat na opravy škol, dětských hřišť či silnic celkem až 45 milionů korun. Dalších 20 milionů z výsledku hospodaření dostane resort školství na údržbu a opravy školních budov. Z 18 milionů, které obdrží životní prostředí a zemědělství, je větší část určena na podporu výstavby obecních vodovodů a kanalizací.

Krajský rozpočet na letošní rok byl sestavován vzhledem k dopadům ekonomické krize velmi úsporně. Kraj tak musel škrtat v řadě svých výdajů, neomezil však investice. „Investiční činnost kraje chceme i letos udržet díky schopnosti kraje čerpat finanční podporu z fondů Evropské unie. Na kofinancování evropských projektů dáme 210 milionů korun, tedy o 100 milionů více než vloni,“ uvedl vicehejtman Táborský.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama