Bc. Lubomír Franc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.07.2016 19:15:00

Nedostatek pracovníků by měl vyřešit stipendijní program

Nedostatek pracovníků by měl vyřešit stipendijní program

Od 1. září 2016 přibývají do okruhu stipendiem podporovaných technických oborů vzdělání hned tři nové obory. K oborům Lesní mechanizátor a Krejčí, které byly schváleny už na jaře, dnes přibyl navíc učňovský obor Chemik.

 O tomto rozšíření podporovaných oborů rozhodla krajská rada. Od nového školního roku 2016/2017 tak bude Královéhradecký kraj podporovat stipendiem celkem 25 technických oborů vzdělání, doposud jich bylo 22.

„Nabídku dotovaných učňovských oborů rozšiřujeme o obor Chemik, který se začne nově vyučovat od 1. září 2016 na Střední škole oděvní, služeb a ekonomiky v Červeném Kostelci. Podobně jako dříve schválené obory je i obor Chemik vyučován v kraji pouze na jediné škole. V regionu je nedostatek kvalifikovaných pracovníků a stipendijní program se jeví jako logický krok k vyřešení tohoto problému“ komentoval rozšíření seznamu hejtman Lubomír Franc.

V kraji je po oboru Chemik velká poptávka. Jenom v Červeném Kostelci a jeho okolí pracuje v této oblasti více jak 2500 zaměstnanců. Hlavním cílem poskytování stipendií je proto podpořit zájem uchazečů o vzdělávání v tomto oboru a motivovat je k jeho dokončení.

Prospěchové stipendium je odstupňováno

Odměna, kterou žáci formou prospěchových stipendií dostávají je odstupňována. V prvním ročníku dostávají 300 korun, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun měsíčně. Každá střední škola má vypracovanou směrnici pro vyplácení stipendií. Žákovi, který je pak klasifikován z odborného výcviku na konci školního roku známkou 1, či 2 přísluší navíc ještě jednorázová odměna, která je také odstupňována podle známky a ročníku od 500 korun do 3000 korun.

S vyplácením prospěchových stipendií u vybraných technických oborů začal Královéhradecký kraj v roce 2008. Za minulý školní rok vyplatil Královéhradecký kraj na stipendiích celkem 5,8 milionu korun asi 1500 žáků.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama