Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2021 9:32:16

Ukončíme zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými

 Ukončíme zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými

V celém tomto volebním období jsem aktivně bojovala za ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými.


Vypracovala a následně jsem za SPD předložila zákon, který obsahuje více než 70 návrhů, jak neudržitelnou situaci, která v českém systému sociálních dávek panuje, řešit.

Co je cílem

Primárně jde o ukončení faktického rozkrádání sociálních dávek osobami, které obcházejí nebo porušují zákony  při čerpání sociální pomoci z veřejných peněz. Většinou jde současně o osoby, které dlouhodobě odmítají živit se prací, ačkoli pracovat mohou. Prakticky se tak nechávají sponzorovat  pracujícími spoluobčany z jejich daní a ještě se jim vysmívají.

Návrh vede současně k nemalé úspoře veřejných výdajů. Bavíme se zde o více než půl miliardě korun ročně. Ale tento zákon by hlavně vrátil sociálním dávkám jejich původní smysl -  být finanční pomocí pro občany v přechodné existenční tísni, pro občany (a rodiny) s nízkými pracovními příjmy a také pro občany, kteří z objektivních důvodů již pracovat nemohou, jako jsou senioři a zdravotně postižení.

Kdo podporuje nepřizpůsobivé

Návrh zákona vzbudil velmi silný odpor části politické scény, reprezentované hlavně Pirátskou stranou, velkou částí ČSSD a poslancem Čižinským

z KDU-ČSL. Tyto subjekty následně využily všech obstrukčních možností k tomu, aby nebylo možné navrhovanou změnu zákona na půdě parlamentu doprojednat.

Přesto se mi za SPD podařilo tento návrh dotáhnout až do závěrečného, třetího čtení, kdy chybělo už jen pouhých deset minut na to, aby se tento zákon ve Sněmovně odhlasoval.

Nyní už je ovšem prakticky jisté, že celá má práce protentokrát nakonec spadne pod stůl a zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými - na úkor slušných a pracujících občanů, kteří je nedobrovolně financují - bude dále pokračovat.

Piráti, ČSSD a poslanec Čižinský z KDU-ČSL tímto svým jednáním podporují zneužívání veřejných peněz v našem sociálním systému a rozhodně nehájí zájmy slušných daňových poplatníků – ale zájmy úplně někoho jiného. A to osob, které náš sociální systém dlouhodobě tunelují a parazitují na něm.

Ať už se jedná o jednotlivce anebo o neziskové organizace  léta napojené na veřejné penězovody v sociální oblasti, případně o obchodníky s lidskou chudobou.

Já jsem rozhodně připravena tento návrh předložit znovu, okamžitě na začátku nového volebního období.

Jsem odhodlána  tento zákon prosadit a vnést do našeho sociálního systému spravedlnost a řád.

Proto Vás prosím o podporu v nadcházejících sněmovních volbách.

Slušný a pracující člověk je pro SPD vždy na 1. místě!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama