Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2021 18:55:09

Spravedlivou podporu a rovné podmínky pro všechny zaměstnance!

Spravedlivou podporu a rovné podmínky pro všechny zaměstnance!

Jedním z hlavních bodů dnešního programu Poslanecké sněmovny je druhé čtení novely zákona o zaměstnanosti – tzv. kurzarbeit.

 Musíme chránit pracovní místa a české firmy

Hnutí  SPD dlouhodobě prosazuje systematickou právní, ekonomickou
a sociální ochranu českých zaměstnanců, živnostníků a malých
a středních českých firem a zaměstnavatelů.

Totéž samozřejmě  platí i v případě tohoto návrhu  na změnu zákona
o zaměstnanosti resp. pro nastavení dlouhodobého modelu podpory zaměstnanců a zaměstnavatelů v době částečné zaměstnanosti
a omezení provozu podniků z důvodů plošných krizových situací,
pro které se vžilo označení kurzarbeit.

Poslankyně a poslanci hnutí SPD od počátku epidemie koronaviru vždy podporovali všechny smysluplné návrhy, které znamenaly pomoc občanům a subjektům zasaženým dopady omezujících vládních opatření v rámci  nouzového stavu.

Sami jsme předložili ve Sněmovně i desítky vlastních návrhů,  jejichž cílem byla adresná podpora těch skupin občanů a firem, na které vláda v rámci finančních kompenzací zapomněla, anebo jim poskytla pouze velmi nedostatečnou pomoc.

Podstatou dvou konkurenčních návrhů předkládaných vládními poslanci je myšlenka zavedení tzv. podpory v době částečné zaměstnanosti resp. nezaměstnanosti.

Tuto ideu jako takovou my v SPD samozřejmě podporujeme. Zejména proto, že těžká doba, kterou prožíváme, si obdobnou změnu přímo vyžaduje. A to změnu trvalého a systémového charakteru, směřující
do budoucna.

V současné krizové situaci již navíc nelze vystačit pouze s běžnými nástroji hospodářské a sociální politiky, prioritou musí být právě systémové předcházení  vzniku nezaměstnanosti většího rozsahu a s tím spojeného propadu velkého množství našich občanů do vážných existenčních problémů a krachům desítek či stovek českých firem.

Kurzarbeit bez diskriminace

Z hlediska podoby a parametrů tzv. kurzarbeitu je pro nás naprosto zásadní, aby nárok na podporu v době částečné zaměstnanosti měli
všichni zaměstnanci, tedy i zaměstnanci v pracovním poměru na dobu určitou, jestliže u daného zaměstnavatele odpracovali alespoň tři měsíce. Odmítáme, aby desítky tisíc těchto zaměstnanců byly v době krizí hozeny přes palubu. Podpoříme pouze takový návrh, který bude tuto naší podmínku zohledňovat.

Jsme také nespokojeni s nastavením podoby výpočtu výše podpory v době částečné (ne)zaměstnanosti.

V sociálnědemokratickém návrhu totiž byla, oproti původní verzi, změněna z poměru vůči čisté mzdě na poměrnou částku z hrubé mzdy. Přičemž my v SPD jednoznačně preferujeme výpočet této podpory z čistého výdělku, který často může být u nízkopříjmových zaměstnanců, anebo u zaměstnanců s více dětmi, vyšší než výdělek hrubý. 

A proto podávám pozměňovací návrhy, které směřují k nastavení výpočtu této podpory opět z čistého výdělku zaměstnance,
a to ve variantách 80 a 85 procent z jeho výše.

Současně v tomto směru podávám i dva pozměňovací návrhy
k podobě této podpory v předloze  poslankyň ANO 2011 a KSČM Pastuchové a Aulické – Jírovcové, který ji pojímá jako výplatu náhrady mezd směřovanou přímo k zaměstnavatelům.

A který její výši nastavuje  v rozpětí 60 – 80 % z celkových mzdových nákladů  mzdy včetně povinných pojistných odvodů.

Zatímco my chceme toto rozpětí upravit v jedné variantě na 70 – 80 %
a ve druhé na 65 – 85 % této částky, což považujeme za vhodnější
a spravedlivější zejména vůči malým a středním zaměstnavatelům
a zejména tehdy, když budou mít nejrůznější krizové situace delší, několikaměsíční trvání.

Nesmíme poškodit a ohrozit zaměstnance se smlouvami na dobu určitou!

A dva další naše návrhy k tomuto materiálu z dílny ANO 2011 + KSČM požadují, aby zaměstnavatelé mohli tuto podporu čerpat i na zaměstnance v pracovním poměru na dobu určitou, což návrh paní poslankyň neumožňuje – a my v SPD to považujeme za naprosto nespravedlivé a  diskriminující.

Zejména vůči rodičům-samoživitelům, k zaměstnancům na částečné pracovní úvazky, vůči mladým zaměstnancům a k absolventům škol, anebo vůči starším zaměstnancům v předdůchodovém věku či ke zdravotně postiženým zaměstnancům.

Protože ve vztahu k těmto zaměstnaneckým skupinám je institut pracovního poměru na dobu určitou využíván nejčastěji - a mnohdy i opakovaně.

A povinností státu je chránit všechny poctivé pracující občany
bez rozdílu!

My v SPD to ve své politické práci činíme vždy. A věříme,
že Poslanecké sněmovna naše připomínky a požadavky
s cílem spravedlivého nastavení tzv. kurzarbeitu zohlední.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama