Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2022 14:28:32

Vláda Petra Fialy má silně asociální charakter

Vláda Petra Fialy má silně asociální charakter

Nová vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátů se chová v oblasti sociální politiky hůř, než příslovečný slon v porcelánu.


Vyplývá to z některých posledních kroků a rozhodnutí této vlády. Ve všech případech se totiž jedná  o kroky a rozhodnutí, které poškozují slušné  a pracující občany. Potvrzuje se tak náš předpoklad, že vláda Petra Fialy má silně asociální charakter.

Zohledníme-li současnou vysokou inflaci, tak nová vláda fakticky snížila platy některých státních zaměstnanců, zejména hasičů, policistů, vojáků, či pracovníků v sociálních službách, a také zaměstnancům na úřadech práce a na České správě sociálního zabezpečení, kterým navíc současně výrazně zvýšila rozsah jejich pracovních povinností. To je pro nás nepřijatelné!

Proti studentům a seniorům

Vláda rovněž minulý týden rozhodla o výrazném snížení slevy na jízdném pro studenty a seniory. Jde opět o nesmírně necitlivé a asociální opatření. 

Předpokládaná rozpočtová úspora je přitom naprosto marginální, představuje okolo půl procenta plánovaného schodku státního rozpočtu a asi desetinu procenta všech rozpočtových výdajů. Fialova vláda zcela nepřijatelně snižuje kvalitu života studentů a důchodců, kteří se nemohou nijak bránit.

Úspory ve veřejných výdajích je přitom potřeba hledat jinde - je nutné zamezit platbám solárním baronům a nepřizpůsobivým, zrušit platby a dotace politickým neziskovým organizacím a zamezit růstu byrokracie -  a nikoliv naopak rozšiřovat počty ministrů a s tím spojené další administrativy, jak tato vláda činí.

Proti živnostníkům a zaměstnancům

Dalším nesmírně škodlivým krokem je pak rozhodnutí ministra práce
a sociálních věcí Mariana  Jurečky z KDU-ČSL o ukončení programu Antivirus B k závěru roku 2020, i když měl původně fungovat déle. 

Tento program zajišťoval kompenzaci části objemu mezd těm zaměstnavatelům, kteří jsou postižení vládními opatřeními omezujícími podnikání. A pomáhal tak k udržení mnoha pracovních míst a životní úrovně tisíců zaměstnanců a jejich rodin. Omezující opatření podnikání přitom nadále trvají a vláda podporu postižených firem a živnostníků ruší.

To v SPD nemůžeme akceptovat a budeme všemi politickými prostředky usilovat o změnu těchto nesmyslných a vyloženě škodlivých opatření!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama