Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2021 11:32:00

Europarlament schválil výjimku umožňující automatickou kontrolu komunikace

Europarlament schválil výjimku umožňující automatickou kontrolu komunikace

Evropský parlament dnes schválil kontroverzní výjimku ze směrnice o ochraně soukromí v odvětví elektronických komunikací.

 Ta umožní online platformám používat automatizované filtry pro veškerou soukromou elektronickou komunikaci k detekci možného dětského pornografického obsahu. Evropští Piráti proti výjimce tvrdě vystupovali. Podle Pirátů je nepřípustné, aby kvůli kriminálníkům byla celá společnost šmírována a vystavena obrovskému bezpečnostnímu riziku. Přijatá výjimka nenávratně naruší soukromí lidí.

„Technicky vzato není možné plošně sledovat pouze kriminálníky. Všechny naše osobní elektronické zprávy tak budou  kontrolovány, zda náhodou neobsahují podezřelý obsah. A to je nepřijatelné. Nadto fotky vašeho dítěte z bazénu, které pošlete v rodinném chatu, mohu být detekovány jako podezřelé a mohou být dále zkoumány policií,” vysvětluje Kolaja.

Piráti souhlasí s tím, že je zapotřebí chránit děti, sledování soukromých zpráv ale podle nich není tím správným řešením. „Problém je, že obsah je často automaticky detekován jako závadný zcela chybně. Přijatá výjimka tedy povede jedině  k tomu, že zde  budeme mít nespočet nevinných občanů, kteří budou falešně podezříváni z trestného činu. Navíc se může stát i to, že nahé snímky pořízené nezletilými osobami mohou padnout do nesprávných rukou. Schválená výjimka pro šmírování je zkrátka velkou ránou pro naše digitální soukromí,“ doplňuje Kolaja.

Proti univerzálnímu opatření umožňujícímu vyhledávání závadného obsahu se vyslovilo 72 % evropských občanu v reprezentativním výzkumu společnosti YouGov z deseti států Evropské unie. S kontroverzní výjimkou souhlasilo pouze 18 % lidí. Proti výjimce vedli kampaň Evropští Piráti, výstupy lze dohledat pod hashtagem #Chatcontrol.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama