Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2022 7:33:00

Julian Assange odhalil skutečnosti, o kterých měla veřejnost vědět

Julian Assange odhalil skutečnosti, o kterých měla veřejnost vědět

Delegace pirátských europoslanců se setkala se Stellou Assange, právničkou, lidskoprávní aktivistkou a manželkou vězněného whistleblowera Juliana Assange.

Ten je v současné době v britské věznici, nicméně v USA mu hrozí až 175 let vězení za to, že na webu WikiLeaks odhalil řadu závažných praktik, kterých se dopouštěly americké tajné služby i armáda. Pirátští europoslanci představí paní Assange otevřený dopis adresovaný americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Hlavu USA v něm vyzývají k omilostnění Juliana Assange.

„Julian Assange jakožto investigativní novinář odhalil skutečnosti, o kterých měla veřejnost vědět. Jeho uvěznění je v přímém rozporu s předními americkými hodnotami, jako je svoboda slova a médií. Trest za zveřejnění pravdy je jasným signálem od amerických autorit směrem ke společnosti,” vysvětluje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová se v roce 2020 zúčastnila Assangových soudních přelíčení v Londýně. „Assange by neměl být modelovým případem toho, jak se s whistleblowery zachází. Ty bychom měli naopak chránit, aby se nebáli zveřejňovat pravdivé informace, které jsou ve veřejném zájmu. Bez Juliana Assange bychom například nikdy neodhalili válečné zločiny amerických vojáků vůči civilistům v Iráku. Proto si myslím, že si zaslouží milost v plném rozsahu a okamžité propuštění na svobodu,” říká Markéta Gregorová, která letos v lednu za Piráty také nominovala Assange na Nobelovu cenu míru.

„Chci se Stellou Assange mluvit o důležitosti obrany svobody projevu a práva na hledání i sdílení pravdy. Jako člen Evropského parlamentu a Pirátů stojím za Stellou a Julianem v jejich boji za spravedlnost a jsem zásadně proti pronásledování whistleblowerů a novinářů. Nesmíme dovolit, aby vlády umlčely ty, kteří odhalují jejich nesprávné jednání a korupci," dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama