Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2023 19:21:00

Namísto šmírování by se E měla soustředit na řešení zneužívání dětí

Namísto šmírování by se E měla soustředit na řešení zneužívání dětí

Drtivá většina Čechů se postavila proti návrhu Evropské komise, který umožňuje nařídit plošnou kontrolu soukromých zpráv a úložišť na Internetu.

 Agentura YouGov oslovila přes deset tisíc občanů z deseti členských zemí Evropské unie. Proti návrhu se postavila většina zúčastněných, a to 72 %. S nařízením souhlasí necelá pětina občanů a zbylá desetina respondentů návrh neokomentovala nijak. V čele odpůrců návrhu stojí Češi a Poláci. V obou zemích bylo proti 84 % občanů.

„Návrh přezdívaný ChatControl se týká uživatelů cloudových úložišť a komunikačních platforem, jako je WhatsApp, iMessage, Messenger, Gmail, Seznam a dalších, tedy téměř všech lidí,” vysvětluje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. „Jedná se o tvrdý zásah do soukromí občanů a o omezení občanských svobod evropských občanů,” dodává Kolaja.

Předložený návrh má za úkol bojovat s dětskou pornografií a jejími šiřiteli. Dle Pirátů je ale neefektivní a má negativní dopady na občany. „Hlas proti návrhu Evropské komise upozorňuje na jeho nefunkčnost. Umělá inteligence a další algoritmy nerozpoznají vždy správně ilegální aktivity, což má za následek obrovské množství mylných nahlášení. Tímto způsobem se do cizích rukou dostávají soukromé konverzace a soubory uživatelů. Namísto šmírování by se Evropská komise měla soustředit na skutečné řešení problematiky zneužívání dětí. Na místě je osvěta o bezpečném používání Internetu a nahlašování nevhodného obsahu,” říká Kolaja.

Právě opravdovému řešení problému sexuálního zneužívání dětí na Internetu se věnuje nová informační kampaň Marcela Kolaji s názvem “Ochraňuj, nešpehuj”. Na zbrusu nových webových stránkách europoslanec vysvětluje úskalí návrhu Evropské komise, ale také možná zlepšení ochrany dětí. Čtenáři se dozví co je kybergrooming, jak mu zamezit, či co vše by nově mělo procházet kontrolou. Nechybí ani sekce pro děti a rodiče, kde se dozví tipy, jak se bezpečně seznamovat na Internetu. Skrz interaktivní formulář může také široká veřejnost oslovit europoslance, kteří se aktuálně návrhem zabývají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama