Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2021 6:37:00

Vlády budou špehovat své občany, návrh Komise umožňuje plošné monitorování

Vlády budou špehovat své občany, návrh Komise umožňuje plošné monitorování

Evropská komise zveřejnila oficiální návrh nové legislativy pro umělou inteligenci. Návrh však dovoluje členským zemím plošně monitorovat občany za užití systémů umělé inteligence – a to ať už on-line nebo off-line.

 V zakázaných praktikách totiž výslovně neuvádí sledování soukromé komunikace, lokace a našeho chování v digitálním prostředí. Nezakazuje ani rozpoznávání obličejů ve veřejných prostorech.

"Hrozí, že bude sledován každý náš krok. A to přeci nemůžeme dopustit,” komentuje návrh Kolaja. Původní návrh, který unikl na veřejnost minulý týden, počítal se zákazem těchto praktik. Výjimka měla platit pouze při užití za účelem zajištění bezpečnosti. V dnešním návrhu ale plošné sledování ve výčtu zakázaných praktik úplně chybí. “To je alarmující vývoj. Naše svoboda je v ohrožení,” varuje europoslanec.

V Česku je rozpoznávání obličejů prozatím provozováno na letišti Václava Havla, policie ale uvažovala i o jeho dalším využití třeba v metru nebo na turisticky rušných místech. “Když se takové záznamy dostanou do špatných rukou, třeba v systémech se slabou demokracií, může docházet k perzekuci a pronásledování novinářů, nepohodlných osob, lidskoprávních aktivistů. Takovou Evropu si nepřeji. V Evropském parlamentu tak budu pracovat na úpravě legislativy tak, aby nenechávala prostor plošnému šmírování,” uzavírá Kolaja.

Kolaja nicméně hodnotí pozitivně, že mezi zakázané praktiky Komise řadí manipulaci nebo hodnocení lidí na základě tzv. společenského skóre. To je hojně využíváno třeba v autoritářské Číně, kde na základě dat, které o občanech získají, hodnotí, zda jsou společensky přijatelní. Mnozí pak třeba nedostanou půjčku nebo nájemní smlouvu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama