Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2021 9:25:00

Dohoda s Vietnamem upevnila tamní diktaturu. Dohoda EU s Čínou dopadne stejně, n

Dohoda s Vietnamem upevnila tamní diktaturu. Dohoda EU s Čínou dopadne stejně, n

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci odsuzující zavírání aktivistů a novinářů za jejich postoje či příspěvky na sociálních sítích.

 Rezoluce kritizuje i nenaplněné sliby z loňského roku, kdy Evropská unie uzavřela s Vietnamem obchodní dohodu, slibující zlepšení situace s lidskými právy.

„Naše obavy se naplnily,” vzkazuje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která se před rokem snažila zabránit jejímu podpisu. A upozorňuje, že chystaná dohoda s Čínou dopadne stejně.

„Už před rokem jsem obchodní dohodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA) kritizovala a v otevřeném dopise (ZDE) jsem své kolegy a kolegyně v Evropském parlamentu vyzvala, aby svůj podpis pod dohodu ještě zvážili. Dohoda prošla a EU vesele obchoduje s režimem, který potlačuje lidská práva a nehodlá na tom nic měnit,” stěžuje si Markéta Gregorová.

Vietnamský novinář Pham Chi Dung byl loni zadržen poté, co poslal video-zprávu jednomu z europoslanců s výzvou, aby EU odložila ratifikaci EVFTA, dokud vietnamský režim nepodnikne kroky k zlepšení lidských práv v zemi. Organizace Reportéři bez hranic v roce zařadila Vietnam na 175. místo ze 180 států v indexu světové svobody tisku. Jak informuje organizace Člověk v tísni, jen letos stihl komunistický režim odsoudit tři novináře dohromady na 37 let vězení (ZDE).

„Vzhledem k nadcházejícímu národnímu sjezdu Komunistické strany Vietnamu a volbám do Národního shromáždění, které s největší pravděpodobností potvrdí politický monopol, vysílají takové rozsudky jasné varování pro jakoukoliv zbývající politickou opozici. Vypadá to, že stíhání disentu se v nejbližší době jen tak nezastaví – například před dvěma dny byla za své aktivity na Facebooku odsouzena ekologická aktivistka k sedmi letům ve vězení,“ vysvětluje Vesna Evans z organizace Člověk v tísni.

Vietnam v současnosti zadržuje největší počet politických vězňů v jihovýchodní Asii: 170, z nichž 69 sedí za mřížemi jenom na základě aktivity na sociálních sítích. Ti jsou zadržování na základě velmi obecných klauzulí o národní bezpečnosti, které jsou v rozporu jak s vietnamskou ústavou, tak s mezinárodními smlouvami o lidských právech, jichž je Vietnam signatářem.

„Rezoluce, kterou jsem podepsala, odsuzuje i společnosti jako Facebook či YouTube, které s režimem spolupracují, tolerují jeho znásilňování svobody projevu a cenzurují mírumilovný obsah,“ informuje Gregorová.

Stejně jako dohoda s Vietnamem podle Gregorové selže i aktuálně projednávaná dohoda s Čínou: „Přiznám se, že už mám dost pokryteckého ‘business as usual’, který Evropská unie praktikuje. Varovali jsme, že autoritářské země budou dál porušovat mezinárodní konvence o pracovních podmínkách a lidských právech, které se jen bezzubě vložily do smluv? Varovali. Přijaly už opatření, která slíbily? Nepřijaly. Obchodujeme s nimi? Samozřejmě. EU by měla být světovým lídrem v oblasti lidských práv - a tváří se tak. Nejen proto, že je to tak správně, ale i proto, že to je úplný základ naší identity. A ta se rozplyne, budeme-li bez zábran obchodovat zboží za lidi,“ uzavírá Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama