Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2022 22:21:00

Moldavsko si zaslouží status kandidátské země, je to v zájmu nás všech

Moldavsko si zaslouží status kandidátské země, je to v zájmu nás všech

Evropský parlament dnes přivítal na plénu prezidentku Moldavské republiky, Maiu Sandu, a také uznal pokrok, kterého dosáhlo Moldavsko ve vztahu k Evropské unii.

 Zpráva o dohodě o přidružení, o níž dnes debatovali europoslanci, zároveň ale zdůrazňuje nutnost dalších reforem.

Svým projevem na plénu Moldavsko podpořila také pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Tento východoevropský vnitrozemský stát ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem letos zažádal o členství v Evropské unii.

Europarlament také ocenil, že Moldavsko přijalo více než 400 000 ukrajinských uprchlíků. „Moldavsko je zemí, která přijala nejvíce válečných uprchlíků z Ukrajiny v přepočtu na hlavu. A to i přesto, že sami mají svých problémů k řešení dost. Této solidarity si v Evropském parlamentu velmi vážíme,“ říká europoslankyně Markéta Gregorová. Moldavsko má s Evropskou unií Dohodu o přidružení, na jejímž základě EU dodává finanční pomoc ve formě půjček a dotací do země.

Moldavsko již začalo se zaváděním demokratických a protikorupčních reforem a opatření. Jak upozorňuje Gregorová, politická vůle je velmi vysoká, poprvé v historii má země proevropskou prezidentku, vládu i většinu v parlamentu. Kvůli této geopolitické orientaci čelí mnoha tlakům, podpora ze strany Evropské unie je tudíž nezbytná.

„Tragické události na Ukrajině ještě zvýrazňují, jak moc potřebujeme, aby východní země byly politicky stabilní, prosperovaly a měly s námi přátelské vztahy. Moldavsko pracuje na zlepšení decentralizace, zavádí zásadní reformy týkající se institucionálního uspořádání veřejné správy, odpolitizování veřejných institucí a odolnosti státu vůči vnějším vlivům. Moldavská vláda dává najevo svou ochotu k úzké integraci s Evropskou unií a ke spolupráci v mnoha odvětvích. Proto bychom měli vyhovět jejich žádosti stát se kandidátskou zemí EU. Moldavsko si to rozhodně zaslouží,“ dodává Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama