Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2019 19:11:00

Program obnovy venkova zlepšuje život i té poslední vesnice

Program obnovy venkova zlepšuje život i té poslední vesnice

Dotaci z rozpočtu ve výši přesahující 29 milionů korun poskytne Liberecký kraj městům a obcím v rámci Programu obnovy venkova. Na svém zasedání to schválilo krajské zastupitelstvo.

 Z této částky poputuje víc než 22 milionů na 84 projektů jednotlivých obcí a přes sedm milionů na 12 projektů dobrovolných svazků obcí. Podpory se dočká celkem 96 projektů.

„Program obnovy venkova je jeden z těch důležitých programů, který zlepšuje život obyvatel každé, i té poslední vesnice v Libereckém kraji. Obcí je v kraji celkem 215, přičemž 154 z nich je menších než tisíc obyvatel. Program se zaměřuje především na podporu projektů v těchto malých obcích. Jsem rád, že se nám v letošním roce v rozpočtu této oblasti podařilo vyčlenit nejvyšší částku od doby vzniku Libereckého kraje,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V roce 2018 rozdělil kraj přes 28 milionů a bylo podpořeno celkem 90 projektů. „Každý rok se snažíme objem peněz k rozdělení navyšovat, abychom uspokojili co nejvíc zájemců. Doufám, že nám tento trend vydrží i v dalších letech,“ konstatoval radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiří Löffelmann.

Celkové náklady na své projekty vyčíslily jednotlivé obce na více než 131 milionů korun. „Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů na základě vyhlášení programu obdržel celkem 108 žádostí o poskytnutí dotace v celkové výši 33.066.720,90 Kč. Mám radost, že počet podaných i podpořených žádostí každým rokem stoupá,“ dodal Löffelmann.

Jednotlivé obce na území Libereckého kraje mohly podat žádost o dotaci na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, na komplexní úpravy návsí a náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parků, alejí a sadů, dále na opravu a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy či parkovišť i na péči o válečné hroby. Celkové výdaje na projekty činily 118.461.304,54 korun, žádostí o poskytnutí dotací ve výši 25.822.491,90 korun se sešlo 99.

Dobrovolné svazky obcí pak mohly žádat kraj o dotace na projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice i na integrované projekty venkovských mikroregionů. Celkové výdaje na projekty vyčíslily svazky obcí na bezmála 13 milionů a žádostí o dotaci se sešlo dvanáct v celkové výši 7.244.229 korun.

Objem peněz určených na dotace pro dobrovolné svazky obcí však byl o něco nižší — rovných sedm milionů. Aby se uspokojilo co nejvíc žadatelů, bylo rozhodnuto o navýšení dotace z peněz nerozdělených jednotlivým obcím, a to na oněch 7.244.229 korun. Bylo tak podpořeno všech 12 projektů v plné výši.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama