Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2020 11:03:00

Radary loni přistihly 29 tisíc hříšníků

Radary loni přistihly 29 tisíc hříšníků

Díky zavedení stacionárních radarů se doprava ve Valašském Meziříčí za uplynulé čtyři roky výrazně zklidnila. I tak strážníci Městské policie zaznamenají v průměru 550 řidičů týdně, kteří nerespektují nejvyšší povolenou rychlost 50 km/h v obci.

Valašské Meziříčí je dopravním uzlem, kterým velká část řidičů jen projíždí. Pro zavedení stacionárních radarů, jako formy dohledu nad dodržováním zákona o silničním provozu, se radnice rozhodla už v roce 2016 jako první v okrese Vsetín. „Měřicí stanoviště jsou umístěna v ulicích Vsetínská, Šafaříkova a v místních částech Hrachovec a Podlesí. Téměř okamžitě jsme zaznamenali zklidnění dopravy a zvýšil se pocit bezpečí občanů žijících a pohybujících se v jejich blízkosti,“ pochvaluje si starosta Robert Stržínek a dodává: „Za vybudování dosavadního systému jsme zaplatili cirka 3 miliony korun a to včetně dvou měřících zařízení. Jen v roce 2019 jsme přitom na pokutách vybrali téměř 16,8 milionu. Tyto jsme investovali zejména do bezplatné městské hromadné dopravy, kterou chceme obnovit také po termínu 12. prosince 2020, kdy bude vybrán její nový provozovatel.“

V uplynulém roce řešil přestupkový odbor radnice přes 29 000 oznámení řidičů, kteří nerespektovali nejvyšší povolenou rychlost v obci. „Oproti roku 2018 je to nárůst o cirka 10 tisíc oznámení. Způsoben je zejména pořízením druhého měřícího zařízení v polovině roku 2019. Provozovateli vozidla, ale také řidiči lze ve správním řízení uložit pokutu až 10 tisíc korun. Řidiči navíc hrozí zapsání až 5 trestných bodů a až roční zákaz řízení,“ uvádí Eva Kamasová, vedoucí zmíněného odboru.

Za uplynulé čtyři roky radnice zaznamenala desítky tisíc oznámení o překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci, která řešil správní orgán. „Na pokutách jsme vybrali částku přesahující 45,5 milionu korun, které jsme zpětně investovali do zklidnění a zajištění větší bezpečnosti dopravy ve Valašském Meziříčí. V měření chceme pokračovat, neboť se ukazuje, že velká část řidičů nejvyšší povolenou rychlost ve městě stále překračuje a ohrožuje tak nejen sebe, ale zejména další účastníky silničního provozu,“ je přesvědčen starosta Stržínek.

Letos ve Valašském Meziříčí vyrostou nová měřící stanoviště také na ulicích Rožnovská, Žerotínova a Mikoláše Alše. „V závěru roku 2019 jsme začali dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci měřit na základě veřejnoprávní smlouvy pomocí stacionárního radaru také v Zašové. I zde jsme zaznamenali okamžité zklidnění dopravy. S podobným požadavkem nás oslovily také obce Krhová a Poličná, s nimiž zatím jednáme,“ dodává Jan Camfrla, ředitel Městské policie Valašské Meziříčí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama