Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2010 18:35:00

BRNĚNSKÁ ZOO ROSTE DO KRÁSY

BRNĚNSKÁ ZOO ROSTE DO KRÁSY

Naše brněnská zoo se mění a roste. Po investicích v celkové výši více než 104 milionů korun, které město Brno do zoo investovalo, byly nedávno otevřeny hned dvě nové rozsáhlé expozice.

Po otevření expozice šimpanzů počátkem října byla v sobotu, 9. října otevřena nová Beringie. Ta vyrostla na  ploše přibližně 10 000 metrů čtverečních a návštěvníkům přibližuje přírodu Kamčatky a východní Sibiře. Jedná se tak o nejrozsáhlejší stavební úpravy od založení brněnské zoo.

Napříč areálem zoo také vede naučně-dobrodružná stezka, z níž bude možné pozorovat přirozeně reagující zvířata. Hlavní ideou naučné stezky je přeměna člověka-lovce v člověka-ochránce. Architektonické řešení Beringie potom zachovává lesnatý charakter Mniší hory a vytváří dojem severského lesa. Stavby jsou navrženy výhradně jako sruby, které jsou variací na kamčatské chalupy. Hlavním chovaným druhem bude medvěd kamčatský, což je – společně s kodiakem – největší poddruh medvěda hnědého Dále se tam budou chovat lišky polární, rosomáci sibirští, sovice sněžné a několik druhů ptáků.

Už týden před otevřením Beringie přicestoval z Rostova na Donu do Brna pár medvědů kamčatských a naše zoo je jedinou zoologickou zahradou v České republice, kde jsou tito medvědi k vidění.  Ochránci přírody nalézají na Kamčatce každoročně několik osiřelých medvíďat tohoto druhu a umísťují je do zoologických zahrad po světě. Podobný osud měli i „brněnští“ medvědi Jelizor a Kamčatka, kteří se narodili v roce 1993 v horách na Kamčatce a až doposud žili v zoo v Rostově na Donu.

Projekt expozičního komplexu Beringie je příkladem úspěšné strategie k získání dotace z fondů EU: podařilo se to díky spolupráci Zoo Brno s Odborem životního prostředí, Kanceláří strategie města a Odborem územního plánování a rozvoje MMB. Stavbu za zhruba 76 milionů korun dotoval 45 miliony Evropský rozvojový fond, zbytek nákladů (31 milionů) uhradilo město Brno.

Společně s otevřením nové expozice šimpanzů, kde byly v rámci stavebních úprav poprvé od roku 1964 podstatně zlepšeny podmínky nejen pro zvířata, ale i pro návštěvníky, v celkové hodnotě 28,5 milionu korun, se jedná o největší rekonstrukční a rozvojový zásah v historii brněnské zoologické zahrady.  

V první etapě rekonstrukce expozice šimpanzů byl zvětšen současný prostor sloučením stávající ubikace s částí návštěvnické chodby a vyměněny mříže za bezpečnostní skla a vnitřní úprava ubikací. Součástí rekonstrukce je pak i nový venkovní výběh s jezírkem a vodopádem. Směrem k návštěvníkům je výběh zajištěn bezpečnostními skly, svrchu pak zakryt nerezovou sítí. Tento výběh však bude časem obsazen jiným druhem primátů (lemuři apod.). Pro šimpanzy bude totiž určen druhý venkovní výběh, který se postaví až v rámci druhé etapy rekonstrukce, jejíž začátek se plánuje na rok 2011.

Věřím, že tyto změny odstartují novou kapitolu života naší zahrady a povedou ke zkvalitnění životního prostoru zvířat i zvýšení prožitku návštěvníků.

Bc. Roman Onderka, MBA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama