Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2014 22:24:33

Brněnský projekt zaujal. V soutěži evropských měst je ve finále

Brněnský projekt zaujal. V soutěži evropských měst  je ve finále

Město Brno se začátkem roku 2014 přihlásilo do soutěže primátorů velkých měst Mayors Challenge, která je zaměřena na hledání inovativních projektů řešících zásadní problémy metropolí.

 Do soutěže byl vyslán projekt Městské policie Brno s názvem Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení (Toward a Safe and Engaged Community). V dubnu odborná porota vybrala Brno mezi 21 finalistů, kteří se utkají o příspěvky od 1 do 5 milionů eur.

„Soutěž Mayors Challenge jsme pojali opravdu jako challenge čili výzvu ukázat, že Brno není jen tím, kdo přihlíží, jak se jiná města v Evropě mění k lepšímu. Chtěli jsme ukázat, že jsme sebevědomým městem, které přináší dobré nápady, jež fungují. Mám velkou radost, že se to podařilo. Výběr našeho projektu mezi 21 finalistů v konkurenci 155 evropských měst je pro Brno téměř vítězstvím. Myslíme si, že projekt Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení může pozitivně ovlivnit život obyvatel kteréhokoliv města. A že je inovativní v tom, že neřeší problémy za občany, ale učí je, jak se mohou na zlepšení bezpečnosti svého bydlení a formování soudržné komunity podílet sami. Zdá se, že porota soutěže Mayors Challenge je téhož názoru,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Bezpečná lokalita – bezpečné bydlení

Projekt, jehož nositelem je Městská policie Brno, se soustředí na soubor opatření a programů pro zapojení obyvatel velkých bytových domů a veřejnosti a jeho cílem je zvyšování standardu bydlení a jeho bezpečnosti.

Význam bude mít mimo jiné i pozice domovníka – jeho role nemá být pouze správcovská, ale především poradenská a aktivizující sousedskou komunitu. Důraz je kladen na samostatnost a soběstačnost vlastníků, správců i obyvatel bytových domů při zajišťování vlastního bezpečí. Výsledkem by nemělo být řešení problémů za občany, ale spolu s nimi. Projekt zdůrazňuje zapojení občanských iniciativ, nestátních organizací, občanského vzdělávání a poradenského servisu a snaží se řešení dílčích problémů propojit a pátrat po jejich společných příčinách.

Inovativním prvkem projektu je propojení oblasti bydlení s formováním společnosti pomocí aktivizace a vzdělávání obyvatel. Podobně orientovaný pilotní projekt byl již realizován v problémovém bytovém domě na Koniklecové 5 v Brně.

O soutěži

Mayors Challenge 2013/2014 je soutěž měst nad 100 tisíc obyvatel - letos poprvé určená pouze pro evropská města po úvodním ročníku konaném ve Spojených státech amerických.Je iniciovaná a financovaná bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem,respektive jím založenou nadací. „Věřím ve schopnost měst modelovat svůj budoucí život,“prohlásil Bloomberg.

Podle podmínek soutěže má být vítězný projekt inovativní a ideálně takový, který ještě nebyl realizován v jiném městě. Musí ukázat pozitivní stránku samosprávy a pokud možnonadchnout veřejnost a generovat další nápady na aktivní zapojení obyvatel do dění ve městě. Má být také přenositelný, takže se očekává jeho šíření do dalších evropských měst.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 155 měst z 28 evropských zemí. Z České republiky se Brno zapojilo jako jediné město. V dubnu zaměstnanci nadace Bloomberg Philanthropies a nezávislý hodnotící výbor složený z 12 členů z celé Evropy pečlivě zvážili, opakovaně přezkoumali každý soutěžní příspěvek a vybrali 21 finalistů z 11 zemí. Vyhlášení vítězů je v plánu na říjen 2014.

Ve finále dělají Brnu společnost významná města jako Londýn, Amsterdam, Varšava, Haag, Barcelona, Florencie, Gdaňsk, Krakov, Lisabon, Madrid, Stockholm a další. Řešení navrhovaná finalisty se zabývají řadou nejkritičtějších problémů Evropy: nezaměstnanost mladých lidí, stárnutí obyvatelstva, občanská angažovanost, hospodářský rozvoj, problematika životního prostředí a energetiky, veřejné zdraví a bezpečnost nebo zvyšování efektivity veřejné správy.

Projekty vybrané do finále budou města ještě dále rozpracovávat pod vedením zkušených koučů na dvoudenním workshopu v Berlíně a následně budou projekty opět ohodnoceny podle čtyř základních kritérií: vize, potenciální vliv, plán realizace a potenciál k šíření do dalších měst. Nejlepší projekt obdrží 5 milionů eur (asi 130 milionů korun), další 4 nejúspěšnější po 1 milionu eur (zhruba 26 milionů korun).

Více informací

Další informace o letošním ročníku soutěže Mayors Challenge naleznete na webových stránkách http://mayorschallenge.bloomberg.org/, případně lze kontaktovat pracovníky nadace Bloomberg Philanthropies e-mailem na adrese Barbara@bloomberg.org.

Zdroj: MMB

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama