Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2012 11:30:00

Budova Staré radnice Brno prochází rekonstrukcí. Stavební práce jsou v polovině

Budova Staré radnice Brno prochází rekonstrukcí. Stavební práce jsou v polovině

Od počátku letošního roku probíhá rekonstrukce Staré radnice.

Základem rekonstrukce je statické zajištění objektu formou vrtaných mikropilot, železobetonových základových pásů a stažení budovy ocelovými rámy a táhly. Součástí rekonstrukce je i odkrývání podlah nejstarší světské místnosti ve městě, a to prostoru Klenotnice a barokního iluzionistického sálu Staré radnice. Stavební práce jsou zhruba v polovině a probíhají dle harmonogramu. Zhotovitel díla, stavební firma Komfort, a. s., přislíbila ukončení díla s předstihem, a to v prosinci 2012.   

 „Již první statické průzkumy, provedené v roce 1998, prozradily existenci trhlin v budově historického jádra Staré radnice. Jsem rád, že se v ekonomicky napjaté době podařilo v městském rozpočtu najít potřebné finanční prostředky na statické zajištění této významné památky, kterou doslova procházely dějiny Brna. Nejstarší světská budova ve městě, v jejímž průjezdu visí brněnské kolo a drak, je nejen Brňany vnímána jako symbol moravské metropole,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Stará radnice představuje složité soudomí více staveb, které vznikaly postupně od 13. století. Historické jádro s věží vzniklo kolem roku 1240. Klenutý průchod mezi Radnickou ulicí a nádvořím zdobí dekorativní portál s legendární ohnutou věžičkou, který v roce 1511 vytvořil sochař a řezbář Anton Pilgram. Nádvoří s renesančními arkádami upravili koncem 16. století italští stavitelé, další úpravy jsou výsledkem raně barokní přestavby. V objektu sídlí nyní Turistické a informační centrum, které se na dobu rekonstrukce přestěhovalo do objektu na ul. Radnická 2. Přestěhován byl také tzv. brněnský drak, který je nyní dočasně k vidění ve vstupní hale muzea v Dietrichsteinském paláci.   

Statické zajištění objektu Staré radnice probíhá dle harmonogramu

První statický průzkum, uskutečněný v roce 1998 byl vyvolán existencí a zvětšováním trhlin ve dvorní budově, vybíhající do nádvoří, a proto byly již v té době provedeny některé dílčí opravy. V červenci 2004 byl následně vypracován kvůli vzniku nových trhlin zpracovatelem další posudek, ve kterém byly zaznamenány nové i starší trhliny. Statický posudek z prosince 2009 byl zaměřen na aktivitu trhlin a ve svém závěru konstatoval stálou aktivitu většiny trhlin. Tento posudek také hovoří i o příčinách statického narušení a konstatuje mimo jiné:

-       složitý a dlouhodobý stavební vývoj

-       přetížení základové spáry

-       změnu charakteru podloží

-       ostatní příčiny (nevyhovující parametry nosných konstrukcí, …)

Statické zajištění Staré radnice obsahuje vybraný soubor technologií, užívaných při obnově narušených konstrukcí objektů obdobného charakteru. Společným aspektem pro všechny tyto práce je maximálně citlivý přístup k historickým konstrukcím.

Po vyhodnocení stavu již byla provedena stabilizace základů, a to hlubinným podchycením pomocí ocelových mikropilot s reinjektabilním kořenem. Mikropiloty vyztužené ocelovými trubkami s manžetami přenesly zatížení do hlubších vrstev základových půd, které vykazují vyšší únosnost a stabilitu než mělčí vrstvy představované často navážkami a sprašovými hlínami. Hladká část mikropilot prošla navážkami, sprašovými či jílovými vrstvami a kořenová část byla vetknuta do neogenních jílů. Vzhledem k tomu, že základové zdivo pod terénem nemá dostatečnou hloubku pro spřažení soudržností, byly provedeny převázky mikropilot z monolitických pásů ke zdivu.

V současné době se provádí obnova narušené prostorové tuhosti ocelovými rámy z válcované oceli, které jsou dle konkrétní situace navzájem propojovány se sousedními subkonstrukcemi. Ocelové rámy, svařené z válcovaných U profilů, sledují po obvodě nosné zdivo a jsou průběžně kotveny do okolních nosných zdí za pomoci kotevních trnů, zapouštěných do šikmých vrtů, vyplněných cementovou směsí. Souběžně s těmito pracemi probíhá také ztužení pomocí ocelových spínacích prvků. Trhliny ve zdivu budou ze všech stran hloubkově přespárovány a následně vyplněny nízkotlakou injektáží aktivovanou cementovanou směsí. Tyto práce budou dokončeny v polovině srpna.

Úpravy čeká i historický Freskový sál

Fresková výzdoba sálu byla v minulosti odkryta a restaurována. V současnosti je malba poškozena zejména statickými trhlinami a lokálně mechanicky je v sále od běžného provozu poškozena i malba a omítkové vrstvy. Tyto defekty se nalézají zejména ve špaletách okenních otvorů a na soklové partii malby. Na některých částech malby (zejména na stropě) došlo ke ztmavnutí malby, které vzniklo zatékáním před posledním restaurátorským zásahem. Malbu také překrývá slabší vrstva prachových nečistot. 

Závěrečné práce budou ve znamení obnovy a nátěru fasád budovy, úprav venkovních a vnitřních prostor. Součástí stavby jsou i další stavební práce, včetně nášlapných vrstev, celkové výmalby a povrchové úpravy fasád.  

Základní informace:

Investor:               Statutární město Brno

Zhotovitel:            stavební firma Komfort, a. s., Brno

Projektant:           ATLAS – projekční atelier, s. r. o., Brno

Cena díla:            19 919 737,- Kč vč. DPH

Doba plnění:        350 kalendářních dnů (od 27. 1. 2012 do 11. 1. 2013)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama