Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2020 8:42:00

I zákony a parlament zachraňují ekonomiku

I zákony a parlament zachraňují ekonomiku

Když jsme před měsíci přijímali zákon 191/2020 Sb. zvaný také lex COVID a přinášeli rychlé úpravy do insolvenčního systému, někteří si klepali na hlavu, že je to zbytečná práce. Že dočasné ochrany před věřiteli ničemu nepomohou.

Tak jen z posledních dnů, a jen žádosti o tak zvané mimořádné moratorium: letecká společnost Smartwings– ČSA, cestovní kancelář Firo-Tour, oděvní dům Blažek…

Jak je vidět, tehdejší opatření, přijatá sice velmi „narychlo“, ale po diskusích s nejlepšími odborníky na oblast insolvencí v zemi, mají smysl a nesou výsledky. Mimochodem – snad nikdo v této věci neocenil naprosto neuvěřitelnou práci těchto lidí a také ministerstva spravedlnosti.

Samozřejmě to neznamená, že firmy, které využijí přechodných ustanovení insolvenčního zákona, budoutaké zachráněny. Že získanou tří nebo maximálně šestiměsíční ochranu před věřiteli přetaví v pokračování podnikání. Ale díky změnám v zákoně dostávají tyto firmy alespoň lepší a reálnou šanci.

Což není málo. A je to fér.

Samozřejmě nelze z celé ekonomiky vytvořit inkubátor, ve kterém budeme držet ochrannou ruku nad všemi podnikatelskými subjekty donekonečna. Naopak – účinnost většiny narychlo přijímaných zákonů pomalu končí a je to tak dobře. Potřebujeme se vrátit k obvyklému rytmu a k normálnímu stavu. To se nedá nic dělat – úlohou legislativy bylo vytvořit na přechodnou dobu speciální podmínky pro mimořádné časy. A to parlament udělal. Teď se ukáže, kdo zvládnul za tu dobu udělat dohodu s věřiteli, přesvědčit je smysluplnosti svého podnikání, a kdo ne. Samozřejmě pevně doufám, že maximum případů dopadne dobře.

Co nyní považuji za velmi důležité, abychom co nejrychleji přijali novou evropskou směrnici o restrukturalizaci a insolvenci. Ta obsahuje uzákoněný proces, který se jmenuje preventivní restrukturalizace a dává hodně prostoru pro záchranu firem právě v případech, kdy je možné se včas domluvit, kdy dlužník a jeho věřitelé mohou najít společnou řeč. Velká škoda, že jsme tento institut neměli ještě před virem a následnou krizovou situací – pak bychom nepotřebovali většinu ustanovení lex COVID. A troufám si říci, že bychom do letošního podzimu a zimy vstupovali s podstatně lepší legislativní výzbrojí.

Ovšem pokud vím, tak odborníci i ministerstvo spravedlnosti pracují na zákonu o preventivní restrukturalizaci skutečně velmi intenzivně a přinejmenším za sebe, ale jistě i za kolegy z Poslanecké sněmovny, mohu říci, že stejně se k tomu postavíme i v moci zákonodárné.

Protože nás čeká těžký podzim a těžká zima, a i když vláda „pumpuje“ do ekonomiky skutečně velké pobídky, potřebujeme i zákonný rámec pro záchranu co největšího množství podniků – pokud možno všech, které si záchranu zaslouží.

Roman Onderka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama