Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2013 18:44:08

Může si snad v naší zemi každý dělat, co chce?

Může si snad v naší zemi každý dělat, co chce?

V prvním článku naší Ústavy, která je základním a současně nejvyšším zákonem státu se uvádí, že „Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana“.

Již z toho vyplývá, že náš platný právní řád by měl dodržovat nejen každý řadový občan, ale zejména každý představitel státu, ať je to již politik či státní úředník. Když se však podíváme blíže, co se v té naší, kdysi tak malebné a překrásné, ale dnes již dost „vytunelované“ zemičce v poslední době děje, vidíme, že úcta k právům a svobodám člověka a občana zde jaksi značně pokulhává.

Kdyby občas pochybil nějaký začínající úředníček, snad bychom to ještě dokázali pochopit, neboť nikdo učený z nebe nespadl, ale když právo porušují staří a zkušení harcovníci, letití právníci a další odborníci, dokonce i policisté, soudní znalci, státní zástupci, soudci a politici, lze se vcelku oprávněně domnívat, že tak činí naprosto úmyslně a nebojím se říci, že se zcela jasným cílem a zištnými úmysly.

Jak jinak by se mohlo stát, že za přepadení pošťaček z roku 2004 ve Znojmě, byl bez jasných usvědčujících důkazů pravomocně odsouzen zcela nevinný mladý člověk a teprve po šesti letech výkonu trestu odnětí svobody se k tomuto trestnému činu doznal skutečný pachatel, a kdyby tak neučinil, byl by nespravedlivě odsouzený ve vězení dodnes? Kdo nahradí nespravedlivě odsouzenému mladému člověku nejlepší léta jeho života, když je žádnými penězi nahradit nelze? Kdo mu nahradí ztrátu osobní cti, rodiny, zaměstnání a přátel, kterou zavinil neprofesionální státní aparát? Kdo z vyšetřujících policistů, dozorujících státních zástupců a soudců byl exemplárně tvrdě potrestán, aby se podobný případ již nemohl nikdy opakovat?

Kdo nahradí škody lidem, kteří „díky“ několika „šmejdům“, přišli o veškerý svůj majetek vložený do H-systému jen proto, že chtěli mít svoje bydlení a uvěřili inzerujícím podvodníkům? Kdo nahradí utrpení celých rodin a lidské životy poškozeným, kteří si v důsledku déle než deset let trvajících soudních sporů, kde i díky průtahům ze strany státu nevysoudili nic, sáhli na život a prezident Klaus ještě ty zločince, kteří je okradli, svou „amnestií“ omilostnil?

Jak vysvětlíme tzv. „Karlovarskou losovačku“, nebo to, že v lesích u Karlových Varů je naprosto nelegálně a v rozporu s našimi platnými právními předpisy postavená celá „ruská“ vesnice, která měla být již dávno odstraněna, ale stojí dál a naopak, když si při přestavbě střechy svojí chaty a na svém pozemku občan, bez povolení stavebního úřadu, rozšířil stavbu o jediný metr, mu stát nařídil celou stavbu zbourat s tím, že pokud tak neučiní, bude mu to zbouráno státem na jeho náklady, což je jednoznačná šikana? Jak vysvětlíme, že vedoucí odboru jednoho magistrátu si pro sebe za pár korun nakoupila mnoho hektarů údajně bezcenných pozemků, následně prosadila jejich zhodnocení jejich zařazením pro výstavbu rodinných domků a do průmyslové zóny, „vydělala“ na tom takřka sto milionů korun na ještě se soudí s magistrátem, když byla sesazena z funkce?

Jak se máme dívat na to, že jakýsi starosta, který byl dosazen do funkce v poměrně velkém městě i přesto, že neměl ani maturitu a nebyl dokonce ani ničím vyučen, si sám pro sebe „přisvojil“ řadu tzv. nezajímavých pozemků, včetně jednoho celého městského parku, nechal tam postavit rodinné domky, na kterých značně zbohatl a nyní se ještě posmívá občanům, že ho doposud policie z ničeho ani neobvinila? Jak vysvětlíme, že starostové řady obcí, kteří osobně „vytunelovali“ obecní majetek, dali ho bankám do zástavy či ho jinak „zašmelili“, takže těmto obcím a občanům tam žijícím již vlastně nepatří vůbec nic, a přesto, že tyto starosty měl někdo nejen z krajského úřadu, ale i z ministerstva vnitra kontrolovat, nikdo nebyl doposud potrestán?

Jak vysvětlíme pražský „megatunel“, který vznikl výstavbou jistě potřebného tunelu „Blanka“ v Praze, když nyní, těsně před jeho dokončením jistí funkcionáři, včetně primátora, tvrdí, že byl vlastně postaven „na černo“, že nemůže být „dofinancován“ a tedy ani zprovozněn? Je něco takového vůbec možné? Kdo ty škody zaplatí? A jak je možné, že ti, co se na tom  podíleli ještě nestojí před soudem?

A tyto a mnoho dalších případů zcela jasně ukazují, že u nás má právní stát zatím pouze deklaratorní charakter, ale ve skutečnosti zde není a není zde fakticky ani žádná skutečná demokracie, neboť demokracie, jako vláda lidu musí právě právní stát plně garantovat, státní úřady a organizace musí plnit své úkoly ve vymezeném rozsahu naprosto přesně a orgány ochrany práva, kam patří i státní policie, musí plnit úkoly na 100 procent. Nesmí ji být snižovány rozpočty, škrtána tabulková místa či zcela účelově likvidováni funkcionáři tvořící vrcholový management, byť by se komukoliv nelíbili. Jedině dobře zaplacená, neúplatná a naprosto nezávislá policie totiž může plnit svou společenskou roli a přispívat k rozvoji demokracie z „demokracie po česku“, která tady v současné době je, na skutečnou demokracii pro lidi.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama