Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2013 17:44:51

Platy některých státních úředníků jsou nehorázné

Platy některých státních úředníků jsou nehorázné

Vysoké platy některých "vyvolených" státních úředníků jsou nehorázně vysoké a neodpovídají skutečně odvedené práci.

Mnoho našich politiků, byť by měli denně být mezi lidmi a prosazovat oprávněné zájmy svých voličů, již asi dlouho mezi lidmi opravdu nebylo. Jinak by totiž museli zaznamenat, jak moc jsou - a nejen obyčejní lidé - rozezleni, když se dozví, kolik berou měsíčně někteří vyvolení státní úředníci, manažeři státních či polostátních podniků a dokonce i některé nedovzdělané sekretářky. A to navíc v době intenzívního šetření, kdy jsou zcela neodůvodněně rušena i důležitá pracovní místa a i vysoce kvalifikovaným odborníkům jsou opakovaně snižovány platy.

Od těch lidí to není závist, ale je to vcelku logický výsledek toho, že mnoho našich občanů je dnes nucena i těžce pracovat za plat kolem 10 tisíc Kč. hrubého, řada lidí, byť mají vysokou kvalifikaci, nemůže odpovídající práci vůbec nalézt a absolventy středních i vysokých škol učíme již od počátku jejich kariéry lenosti a zahálčivému způsobu života, neboť bez praxe je dnes nikdo nezaměstná, jsou nuceni pracovat buď „načerno“ a nebo dokonce začít krást či páchat jinou trestnou činnost, aby uživili svoje děti a rodinu. A to je výsledek péče tohoto svobodného demokratického státu o svoje občany.

Po všech těch skandálech, které byly způsobeny zveřejněním platů a odměn osobní asistentky pana ministerského předsedy Nečase, poslanců a senátorů, ředitele ČEZu, ředitele SAZKY, ředitele pražského dopravního podniku, ředitele letiště Praha – Ruzyň, ale i většinou ambiciózních, leč takřka ničeho neznalých a hlavně neobvykle mladičkých náměstků různých ministrů, kteří se často ve funkcích ani neohřáli, ale vydělali tolik peněz, jako běžně pracující za polovinu svého života, způsobila nebývalý poprask informace o tom, že nový ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek dostává měsíční plat ve výši 225 tisíc korun a má ta stejný měsíční příjem jako jeho předchůdce Pavel Horák (jehož plat byl, jen tak mimochodem, dost dlouho utajován). K tomuto vskutku královskému platu má tento „vyvolený“ ředitel navíc nárok i na roční odměnu ve výši až šestinásobku měsíčního platu, tj. 1 milion tři sta padesát tisíc korun, na které dělá manuálně pracující déle než 10 let a vysoce kvalifikovaný pracovník, např. vysokoškolský profesor či špičkový vědecký pracovník takřka 5 let. Myslíte si, vážení páni poslanci, senátoři, ministři a další „představitelé lidu“, jak sami sebe většinou nazýváte, že to tak má opravdu být?

Jsem přesvědčen o tom, že ani nejlepší špičkový manažer prosperujícího státního či polostátního podniku by neměl vydělávat víc než ministr, který celý rezort řídí a odborně zastřešuje (či má řídit a odborně zastřešovat – poznámka autora k současné realitě) a plat tohoto ministra by měl být maximálně trojnásobkem průměrného hrubého platu, náměstek příslušného ministra by měl mít maximálně dvojnásobek průměrného platu a jakékoliv odměny by neměly být takřka nárokové, jak tomu dnes je, ale měly by být udělovány pouze výjimečně, za zcela mimořádné zásluhy a maximálně do výše dvou měsíčních platů v jednom roce výkonu funkce. Pak byste, vážení, mohli lidem oprávněně říkat, že skutečně pracujete pro lidi a s láskou a ne jen pro sebe, pro svoji rodinu a pro velké peníze. A jestli si myslíte, že by nějaký zhýčkaný manažer za nižší peníze pracovat nechtěl, klidně mu doporučte, ať se jde živit manuálně, např. jako dřevorubec do lesa, kopáč na stavbu, do lomu nebo do zemědělské prvovýroby. Ale bez „zlatého padáka“ s mnohamilionovým odchodným. Uvidíte, jak rychle ze svých nehorázných požadavků sleví a bude velmi rád pracovat i za plat jen o málo vyšší než mají jeho podřízení.

Jestli to totiž nezačnete uplatňovat, lidé vás opravdu brzy všechny z vašich lukrativních funkcí vyženou a půjdete do lesní či zemědělské prvovýroby vy sami. Tak o tom zapřemýšlejte.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama