Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2014 0:23:55

Proč novináři lžou?

Proč novináři lžou?

Informační boom je v posledních letech obrovský, dříve naprosto nevídaný. Informace se zejména díky internetu šíří takřka okamžitě a podle svého charakteru dokáží vyvolat mnoho negativních reakcí, včetně paniky mezi obyvatelstvem.

 

Přesto, že v posledních letech je i co do médií značná konkurence a šéfredaktoři různých novin, časopisů, informačních serverů, ale i televizních zpravodajství, se předhání v tom, kdo z nich jako první uveřejní nějakou, nejlépe „senzační“ zprávu a doslova nutí své podřízené redaktory k jejich vyhledávání ve dne i v noci, dostáváme se do stavu, kdy i dříve seriózní deníky a zpravodajské servery, dnes zveřejňují zprávy naprosto neověřené, matoucí až lživé, jen aby měly nějaký „trhák“ na titulní stranu a předběhly konkurenci.

Že taková neověřená a doslova vylhaná „zaručena“ zpráva většinou poškodí konkrétní, povětšinou známou osobu, nejčastěji nějakého politika, policistu, úředníka, zpěváka, herce či sportovce, který se pak většinou doslova bojí vyjít na ulici, již tito mediální pomatenci neřeší. Jestliže se proti nim někdo ohradí a začne konkrétní kauzu řešit před soudem, argumentují tím, že cenzura již neexistuje a ještě mu trochu v médiích „připepří“, či si ho zapamatují i vytváří mu negativní obraz neustále, což je vůbec to nejhorší novinářské svinstvo. Aby mne nikdo nenapadal, že píši příliš obecně, stačí se jen podívat na to, jak řada doslova hloupých novinářů poškozuje svými nepravdivými informacemi současného prezidenta Miloše Zemana a lidi v jeho okolí a vůbec si neuvědomují, že prezidentská volební kampaň dávno skončila a oni již nebojují proti zvolení konkrétního kandidáta, ale „hanobí“ současného prezidenta České republiky a vytváří tak negativní reakce nejen proti němu samotnému, ale i negativní mediální obraz naší země v zahraničí, což je velmi vážné a je třeba proto uvažovat o znovuzavedení trestného činu „Hanobení prezidenta či jiného představitele České republiky“ do našeho trestního práva.

Soud pak sice většinou, po mnoha měsících či dokonce letech průtahů, rozhodne, že předmětná informace byla lživá a byla schopna podstatně poškodit vážnost konkrétní osoby na veřejnosti, v bydlišti či v zaměstnání, popř. těsně před důležitými volbami, a uloží příslušnému „plátku“ či redakci tiskovou omluvu či nějakou směšnou pokutu, ale jméno konkrétně poškozené osoby to již nikdy neočistí a výsledky voleb nezmění. To proto, že „omluvy“, navíc psané malým písmem a ještě po roce odmlky již nikdo nečte, pokutu hravě zaplatí redakce, která právě díky lživým informacím podstatně zvýšila náklad či sledovanost a jakoby se nic neděje, protože jeden český a dost hloupý soud rozhodl, že politici a další veřejně známí a činní lidé musejí určitou míru rizika, že budou mediálně „propíráni“ snášet.

Tak se tady neustále lže nejen o prezidentu Miloši Zemanovi, ze kterého dělají zejména „proněmečtí“ novináři doslova alkoholika, ač v tomto státě skutečného abstinenta, snad mimo malých dětí, v podstatě nenajdete, a o jeho kancléři Mynářovi, aniž by vůbec někdo věděl, co vlastně ta prověrka na stupeň utajení „Přísně tajné“ obsahuje a jaké detailní informace za celou dobu života konkrétního člověka je třeba shromáždit, úředně ověřit a předložit Národnímu bezpečnostnímu úřadu, ale lže se i o Jiřím Paroubkovi, o kterém neustále někteří pologramotní novináři tvrdí, že je „zaručeně“ majitelem několika „fotovoltaických“ elektráren a že jeho knihy nikdo nekupuje a jejich vydávání mu slouží pouze k „praní“ špinavých peněz z politiky, což Jiří Paroubek již poněkolikáté veřejně vyvrátil, ale novináři ho napadají pořád a vytváří mu negativní mediální obraz, což ho jako významného českého politika, předsedu nové politické strany LEV 21 a bývalého úspěšného předsedu vlády a bývalého předsedu ČSSD, značně poškozuje. A to je skutečně na žalobu a ne na jednu!

Lže se však i o dalších politicích, např. o bývalém prezidentovi Václavu Klausovi, o Miroslavu Kalouskovi, o Karlu Schwarzenbergovi, o Andreji Babišovi, Tomio Okamurovi a o dalších, včetně řady herců, režisérů, zpěváků a sportovců.

Co je proboha komu do toho, že se Klaus někde projde s nějakou letuškou? Vždyť je to normální chlap jako každý jiný, či ne? Je snad někde politikům zakázáno komunikovat s lidmi, nebo s mladými pohlednými ženami? Co je komu do toho, že se Paroubek rozvedl a vzal si mladou pohlednou ženu a má s ní krásnou dcerku, když to udělal ve vší počestnosti, bývalou manželku nijak nepoškodil a dítě z jeho prvního manželství bylo dávno zletilé? Co je komu do toho, že si Schwarzenberg i ve svém vysokém věku dovolil jít s nějakou mladou pohlednou děvou do společnosti, na večeři do restaurace či kamkoliv? Co je komu do toho, co si tento člověk na sklonku svého života ještě dopřává, když se v naší zemi takřka každé druhé manželství rozvádí, takřka každý podvádí každého, ale v zorném poli jsou jen politici? Jedině podlý a závistivý ubožák ho bude pronásledovat, fotografovat a pomlouvat s jediným cílem – získat další peníze od šéfredaktora. Jedině naprostý ubožák napíše, že ona žena patří k těm „lehčím“ ženám, protože slušný novinář by to neudělal nikdy, ani kdyby to byla pravda. Žádný slušný novinář by nikdy nezveřejnil fotografii neoblečené herečky Jiřiny Bohdalové, kterou pořídil nějaký další duševní „mrzák“ (či „ubožačka“) ve chvíli, když si šla herečka na dovolené na balkon pověsit mokré plavky. Když to tak někdy čtu, ty „splašky“, protože se to většinou objevuje v palcových titulcích řady novin a nedá se to přehlédnout, zvedá se mi z toho všeho žaludek, neboť z toho čiší pouze závist řady ubožáků, které potěší jen cizí neštěstí či „plivanec“ do tváře známé osobnosti a to ještě navíc anonymně. To se to potom píše, že vy „demokratičtí“ novináři? Uvědomujete si vůbec, že „vytahováním“ a „zveličováním“ těchto tzv. „závadových“ informací nepoškozujete pouze kritizované osoby, ale celou naší společnost, do které vnášíte jen nervozitu, zášť a blbou náladu? Vy nepřispíváte ke stabilizaci současné společnosti, natož k jejímu rozvoji, ale k její řízené destrukci a doslova k pobuřování již tak naštvaných obyvatel!

Co způsobila „zaručená zpráva“, že na velvyslanectví Palestiny bylo po výbuchu trezoru nalezeno obrovské množství nelegálních zbraní? Okamžitě se objevily informace o tom, že se bouří občané příslušné městské části a objekty ambasády v obydlené lokalitě nechtějí, jako kdyby tam byly uskladněny tuny trhaviny či zbraně hromadného ničení. Okamžitě vystoupil místostarosta městské částí v televizi a situaci dále jen zdramatizoval. Na vyvrcholení akce se podílel i bývalý náčelník generálního štábu, generál v.v. Šedivý, který byl, nevím proč, osloven redaktorem státní televize a prohlásil že Česká republika se snad dokonce stala „překladištěm“ zbraní pro Palestinu, apod., aniž měl zaručené informace od Policie České republiky. Co to je za stupidní vyjádření, navíc publikované ve veřejnoprávní televizi, které vyvolalo doslova paniku mezi obyvateli Prahy a nikdo to nedementoval?

Kdo napsal a schválil ke zveřejnění tuto naprosto lživou a neověřenou zprávu, když podle údajů Policie ČR tam bylo nalezeno pouhých 12 kusů nějakých ručních palných zbraní, nejspíše pistolí, blíže neupřesněné výroby, byť i to je z hlediska našeho práva nemalý problém, ale jen těžko by to mohlo způsobit nějaké vážnější ohrožení bezpečnosti obyvatel či dokonce státu, by měl být pohnán k zodpovědnosti. Minimálně by měl být takový hňup okamžitě odvolán z funkce pro šíření poplašné zprávy a paniky mezi obyvatelstvem, neboť z takto původně vydané zprávy bylo možno usuzovat i na tuny uskladněných trhavin určených k teroristickým útokům. A k zodpovědnosti by měli být pohnáni i ti, kteří ve zjevné snaze zveličit a překroutit jakýkoliv problém v „senzační“ zprávu si do televizní redakce zvou naprosté „nuly“ a další „pseudoodborníky“, kteří jsou, aniž znají podrobnosti a detaily, často ochotni říci cokoliv, co chtějí páni redaktoři zrovna slyšet a neuvědomují si dosah toho, co svými výmysly způsobí. Takže, jakýsi bývalý voják, by v televizi neměl nikdy vystupovat k policejním věcem, žádný tělocvikář, byť byl chvíli jakýmsi děkanem, by se neměl vydávat za odborníka přes mafie, zločinecké gangy a terorismus a elitním policistou není a ani být nemůže ani ten, kdo byl sice skoro 10 let policistou, protože prvních deset let se nový policista být policistou pouze učí a jestliže ho někdy někdo protekčně na určité místo v policii „posadil“, ještě to neznamená, že je, či byl nějakým „elitním“ policistou či kriminalistou. Položíme-li si tedy otázku z nadpisu tohoto článečku, proč novináři překrucují skutečnosti a dokonce úmyslně lžou, musíme si po pravdě odpovědět, že – chtějí „prachy“, více peněz - nic víc a pro peníze jsou ochotni provést takřka cokoliv.

Takže, vážení páni novináři, redaktoři, moderátoři a další „činovníci“ ve sdělovacích prostředcích - informujte občany o všem, co se dozvíte, ale jen naprosto objektivně, nic „nenafukujte“, „nehrabejte“ se v soukromí žádných osob, ani politiků, nelezte jim do ložnic, nikoho nepomlouvejte, nepište nepravdy a „nehoňte“ jen prachy, protože byste mohli velmi tvrdě narazit! Teprve pak si vás budou slušní občané vážit a můžete se stát opravdu „hlídacími psy demokracie“, jak by tomu skutečně mělo být.

A protože jsme na počátku nového roku 2014, přeji vám k tomu – a nejen vám, ale i všem čtenářům, diskutérům a oponentům – JEN VŠE NEJLEPŠÍ, HLAVNĚ PEVNÉ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ, LÁSKU, PRACOVNÍ ÚSPĚCHY I OSOBNÍ SPOKOJENOST V CELÉM NOVÉM ROCE 2014.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama