Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2013 14:16:24

Tak se pan Nečas konečně dočkal.

Tak se pan Nečas konečně dočkal.

Pan premiér v demisi - Petr Nečas - se přes média tak dlouho dožadoval výslechu na policii, až mu konečně pan vrchní státní zástupce Ivo Ištván vyhověl a požádal Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Pochopitelně na to ihned reagovala jeho nejbližší kolegyně z ODS a předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, paní Miroslava Němcová, která vystoupila okamžitě v televizi a prohlásila, že ji to velice udivilo a že vůbec nechápe sled těchto událostí.

Budiž jí opravdu omluvou, že je to slušná dáma se středoškolským vzděláním zemědělského směru, kde se věci náležející do oboru trestního práva pochopitelně nevyučují. Ten kdo však o trestním právu, kriminalistice a teorii výslechu něco ví, to však plně chápe, neboť v médiích již dávno proběhly informace o tom, že celé jednání týkající se odchodu „nepohodlných“ poslanců zosnoval a řídil přímo pan předseda vlády Nečas, aby se on i jeho vláda udržela u moci co nejdéle. Z teorie taktiky výslechu je pak státním zástupcům, policistům, ale i dalším zasvěceným osobám jasné, že nejtěžší zločinci se vždy vyslýchají nakonec, kdy je již proti nim shromážděna celá řada důkazů, vyplývajících mj. i z výslechů méně závažných pachatelů či jen pouhých svědků události.

Ve sdělovacích prostředcích popisované jednání pana Nečase, jsou-li tedy tyto informace opravdu pravdivé, je totiž z pohledu u nás nyní platného a účinného trestního zákoníku (tj. zákona č. 40/2009 Sb.) nezbytně nutné kvalifikovat jako účastenství na trestném činu (viz. § 24 TrZ), kde se praví, že účastníkem na dokonaném trestném činu nebo i jen pokusu trestného činu je ten, kdo úmyslně spáchání trestného činu zosnoval nebo řídil (tj. organizátor), nebo jen vzbudil v jiném rozhodnutí spáchat trestný čin (tj. návodce) či pouze umožnil nebo usnadnil jinému spáchání trestného činu, zejména pak opatřením prostředků, odstraněním překážek, vylákáním poškozeného na místo činu, hlídáním při činu, radou, utvrzováním v předsevzetí čin spáchat, a nebo pouze i jen slibem přispět mu po trestném činu (tj. pomocník). Odstavec druhý tohoto paragrafu dále uvádí, že na trestní odpovědnost a trestnost účastníka trestného činu se užije ustanovení o trestní odpovědnosti a trestnosti pachatele.

Jako obyčejný občan jsem velmi udiven, že tato ustanovení našeho trestního zákona nezná ani pan premiér v demisi a dokonce ani paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, který tento nový trestní zákon dost dlouho projednával a pak i schvaloval. Jen jsem velmi zvědav na to, zda páni poslanci znají a dobře pochopili alespoň tzv. „vydávací proces“ týkající se právě vydání osob chráněných imunitou k trestnímu stíhání, zda urychleně splní svou povinnost a bez problému pana Nečase k trestnímu stíhání vydají. A plně doufám, že ho vydají stejně rychle, jako vydali levicově zaměřeného poslance a významného kritika pravice, Davida Rátha.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama