Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2013 23:25:38

V České republice dnes každý desátý občan živoří!

V České republice dnes každý desátý občan živoří!

Otřesným výsledkem porevolučního „budování kapitalismu“ v České republice je ztráta řady výhod, které dělníci a ostatní pracující získali za posledních 113 let a úředně potvrzená chudoba milionu českých občanů. A to je alarmující!

Dnes, tj. 12. listopadu 2013, se pod záštitou předsedy Senátu České republiky, pana Milana Štěcha, konala v Senátu Parlamentu České republiky významná konference pod názvem „Chudoba v České republice“.

Úvodní slovo pronesl sám předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch a dále, v prvním panelu, nazvaném „Chudoba jako sociální problém v české společnosti“, byly prezentovány přednášky Martina Potůčka na téma „Chudoba a veřejná politika“, Jana Dobeše „Chudoba jako sociální problém“, Daniela Gerberyho „Hranice chudoby a lidská důstojnost“ a Libora Prudkého „Bezdomovectví, bezdomoví, anómie jako základ chudoby“. Celý tento blok moderoval bývalý předseda vlády a bývalý europoslanec Vladimír Špidla.

Ve druhém panelu, nazvaném „Regionální distribuce chudoby“, moderovaném Liborem Prudkým, byla prezentována vystoupení Ilji Hradeckého na téma „Diference bezdomovectví mezi regiony“, Tomáše Tožičky „Ostrovy bohatství v moři chudoby“, Tomáše Sirovátky „Chudoba a deprivace dětí“, Martina Šimáčka „Regiony a začleňování“ a Petra Dolínka „Bezdomovectví v Praze a nástroje samosprávy“.

Ve třetím panelu „Chudoba v práci“, který moderoval rovněž Libor Prudký, zazněla vystoupení Vladimíra Špidly „Chudoba v práci“, Ilony Švihlíkové „Makroekonomické souvislosti chudoby“, Pavla Janíčka „Některé otázky chudoby pracujících a postoj ČMKOS“ a Jaroslava Mullnera „Vliv chudoby na vzdělávací systém“.

Je třeba otevřeně říci, že byť volby pro českou levici nevyzněly zcela přesvědčivě, začíná se „blýskat“ na lepší časy, neboť to, o čem se již celá léta hovoří „v podhradí“ dnes poprvé zaznělo i na místech nejvyšších, dokonce v Senátu Parlamentu České republiky, a zde uvedené údaje může jen těžko někdo zpochybňovat. Mimo jiné, zde bylo konstatováno, že chudoba je velmi palčivým problémem současné české společnosti, který se přímo týká milionu českých občanů a je velmi závažným problémem rovněž proto, že statisíce dalších našich občanů, zejména důchodců, žen samoživitelek, dětí a dalších ohrožených skupin, se nachází jen velmi těsně nad „hranicí chudoby“ a situace se dále zhoršuje. V tomto směru vedla velmi podnětnou řeč i místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která hovořila nejen o důchodcích, matkách samoživitelkách, ale i o omezení valorizace penzí, zdravotní péči a dalších problémech a tato „úsporná opatření“ Miroslava Kalouska a bývalých pravicových vlád označila jako „zjevnou amorálnost“.

Dále zde bylo konstatováno, že v současné době žije v České republice zhruba 30.000 tzv. „viditelných“ bezdomovců a dalších 100.000 tzv. „skrytých“ bezdomovců a obrovským problémem je i skutečnost, že zhruba dalších 4,5 % obyvatel České republiky, kteří řádně pracují na plný úvazek, žijí rovněž pod hranicí chudoby, neboť jim je vyplácena pouze minimální mzda, ze které mají obrovský problém zaplatit i nájem za užívaný byt, natož uživit rodinu.

Zajímavé rovněž je, že česká – již dlouhodobě účelově pravicově laděná média – nepřinesla o této významné konferenci „na nejvyšší úrovni“ doposud ani slovo. Myslím si, že jak organizátory, tak i vystupující na této konferenci, je nutno pochválit, minimálně za to, že dnes prolomili bariéru mlčení našich nejvýznamnějších institucí k těmto problémům a v zítřejším tisku uvidíme, co se tam o této významné konferenci objeví.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama