Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2013 0:01:55

Vyhazovat peníze našich občanů za Gripeny je zločin!

Vyhazovat peníze našich občanů za Gripeny je zločin!

Žádné Gripeny k obraně našeho vzdušného prostoru akutně nepotřebujeme, neboť nám žádné nebezpečí nehrozí a náš vzdušný prostor spolehlivě ochrání naše české bitevníky L-159, kterých máme nadbytek a zbytečně leží zakonzervovány ve skladech.

Naše malá krásná zemička, kterou napříč přeletí námi vyráběná vynikající česká letadla L-159 za několik minut a která mohou naši zemi ochránit stejně dobře jako letouny jakékoliv zahraniční výroby - a hlavně takřka zadarmo, protože jich, již čtyřicet, několik let leží volně zakonzervováno v armádních skladech  – ji prý chránit nemohou. Údajně nemají ty správné parametry. Tak, bohužel, rozhodli současní odborníci na obranu. Že je to rozhodnutí doslova protilidové, protože nám zcela jistě žádné nebezpečí nehrozí ani náhodou, je jaksi nezajímá. Kašlou na lidi, na jejich názory a vyhazují peníze našich občanů doslova oknem!

Jak se ovšem zdá, těmto „odborníkům“ ani zdaleka nejde o naši obranu, ani o naše občany a jejich společné finance, ale o miliardy, které musíme za pronájem Gripenů vyplatit švédskému výrobci, protože z toho zřejmě kápnou nějaké další prebendy. Jinak by to totiž v současné době, kdy se šetří, kde se dá, ale i tam, kde se už vlastně ani nedá, nemohl nikdo nahlas ani vyslovit. A že to navíc ještě schvaluje vláda, která bude možná vládnout pouhý měsíc, nebo ještě týden, ale nejdéle však necelý rok, je vrcholem arogance současné politiky, neúcta k občanům naší země a vrcholný zločin politiky posledních let! Proto se také naskýtá otázka, zda jsme vůbec ještě normální národ, když si dáváme do funkcí takové lidi, kteří se ve svých lukrativních funkcích zřejmě řídí heslem „Po nás potopa“?

Když kdysi přišlo ministerstvo vnitra v čele s mladičkým „Zemanovým princem“ Stanislavem Grossem s tím, že Policie České republiky nakoupí pro policisty padesát tisíc pistolí rakouské firmy Glock i přesto, že naše vynikající česká zbrojovka v Uherském Brodě vyrábí podstatně levnější a stejně kvalitní postole ČZ 75 a ČZ 85, včetně speciální snížené a upravené policejní verze Compact s označením ČZ 75 BD POLICE, které jsou ve světě doslova pojmem a řada dalších světových zbrojovek je jen kopíruje, snažil jsem se jako odborník na kriminalistiku, zbraně a střelivo, všem odpovědným i neodpovědným funkcionářům, včetně řady poslanců, vysvětlit, že právě naše - česká zbrojovka - potřebuje takovou zakázku od naší policie, aby nemusela snižovat výrobu a propouštět naše vysoce kvalifikované zbrojíře, neboť s takovou významnou zakázkou je rovněž spojený letitý servis a náhradní díly, které by v Rakousku stály nehorázné peníze, a teprve když to odpovědné orgány pochopily, opravdu jsem si oddychl i přesto, že mi do toho vlastně služebně vůbec nic nebylo a byl za to dobře placen úplně někdo jiný.

Obdobných „výhodných nákupů“ armádní a policejní techniky bylo od té doby mnoho, ale bohužel, na to vždy doplatila nejen Policie ČR, ale i naše armáda, resp. jejich, již tak zdecimované, rozpočty. Když se jen podíváme kdo a proč - a hlavně za kolik miliard - nakoupil nepotřebná a problémová letadla Casa, obrněné transportéry Pandur, nepotřebné a nepoužitelné padáky a další techniku, která leží někde zbytečně ve skladech, je s podivem, že za tyto zločiny nebyl doposud ještě nikdo odsouzen.

Přesto, že naše lehké víceúčelové bojové letouny L-159 ALCA jsou určeny nejen k podpoře pozemních vojsk, k vedení průzkumu, ale i k vedení vzdušného boje, mají maximální rychlost 936 km/hod., stoupavost 48 m/s, praktický dostup až 13 200 metrů a dolet bez přídavných nádrží 1 570 km a s přídavnými nádržemi dokonce 2 530 km, což jsou parametry k ochraně našeho vzdušného prostoru víc než dostatečné, naši „odborníci“ zbytečně utrácí obrovské peníze našich daňových poplatníků za letadla zahraniční provenience přesto, že na to zcela zjevně nemáme a potřebujeme financovat daleko důležitější věci.

Těm, kteří tady budou vykládat, že letadla JAS-39 Gripen vyráběná švédskou společností SAAB v kooperaci s britskou zbrojovkou BAE Systems jsou modernější je třeba dát jistě za pravdu, ale je třeba si rovněž uvědomit, že my pro naše potřeby světovou špičku mít nemusíme, neboť v tak malém vzdušném prostoru, který nad naší republikou je, nelze v podstatě výhod švédských či amerických stíhaček ani využít, nehledě již k tomu, že naší zemi rozhodně žádné akutní nebezpečí nehrozí, válka, která by zasáhla na naše území, rovněž nehrozí a ani v nejbližších letech nebude a pokud někdo argumentuje tím, že naše stíhačky L-159 již dnes absolutní špičkou nejsou, je třeba uvést, že na absolutní špičku zkrátka nemáme. Tečka. Pokud na nás kolegové z velení NATO absolutní špičku přesto chtějí, nechť nám tato letadla zaplatí a dodají a my k nim určitě dodáme špičkově vyškolené piloty, kteří budou rovněž špičkově plnit veškeré povinnosti k ochraně vzdušného prostoru nejen u nás, ale bude-li třeba i ve vzdušném prostoru dalších evropských zemí.

I zde totiž musí platit zásada správných hospodářů - totiž, že nekupuji, ani nepronajímám nic, na co nemám peníze a zvláště, když to nezbytně nepotřebuji.

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama