Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2014 15:48:46

Bruselská fronta

Bruselská fronta

Praha se stále učí, jak vybírat svého eurokomisaře

 Volby do Evropského parlamentu se už nyní jeví hlavně jako domácí politický zápas, byť v modrožlutém hávu EU. To by ale ještě nebylo nic neobvyklého, podobné to je i v řadě dalších zemí. Horší to je s mimoběžností výběru příštího eurokomisaře za Českou republiku. Znovu hrají prim stranické, či dokonce vnitrostranické půtky. A opět se nejspíš začne od konce - tedy horko těžko se najde shoda na nějakém vládním kandidátovi a ten bude teprve pak vhozen do handlování o křesla v Evropské komisi.

            Výchozí pozici přitom už takhle nemá Česko nejlepší. Jednak si jako menší země může nechat zdát o nějakém klíčovém portfoliu, navíc současný eurokomisař Štefan Füle po sobě nezanechává zrovna nejlepší pověst. Zčásti za to nemůže -přestože dostal na starosti důležitou agendu rozšiřování EU a vztahů se sousedními zeměmi Unie vůbec, velkou část z ní „vyluxoval“ nově instalovaný unijní zmocněnec pro zahraniční a bezpečnostní politiku (nyní Catherine Ashtonová). Rozpaky a nelibost ale budí Füleho vyjednávací způsoby, kdy místo citlivého a chápavého přístupu volí taktiku hodný policajt / zlý policajt. Projevovalo se to prý jak v přístupových rozhovorech s Chorvatskem, tak v nedávné době v unijních námluváchs Ukrajinou. Ať už tak, nebo tak, to samé křeslo v Evropské komisi žádná členská země většinou stejně nedostává.

            Aproč je vlastně výběr resortu tak důležitý? I když teoreticky mají eurokomisaři zapomenout na svoji zemi původu a bojovat za společné evropské zájmy, praxe je samozřejmě trochu jiná. A například v energetické oblasti, kde se Brusel snaží plíživě pod rouškou ochrany životního prostředí (viz podpora obnovitelných zdrojů) získávat slovo v energetické politice jednotlivých zemí, to hraje setsakra velkou roli.

            U nás ale zatím jen sledujeme rostoucí frontu skutečných či možných uchazečů o eurokomisařský post: Pavel Telička, Libor Rouček, Vladimír Špidla... Místo abychom našli konsenzus, o které resorty bude Praha bojovat, a podle toho stvořili nejvhodnějšího kandidáta. Jeho výběr bude nejspíš až otázkou koaličních tahanic, podobně jako tomu bylo u Štefana Füleho (byl kompromisem ODS a ČSSD v době vlády Jana Fischera). V lepším případě se obě hlediska - výběr jména a vybrání euroresortu - spojí v nějaké symbióze. Anebo to dopadne tak, že do Bruselu se pošle někdo, kdo by v Praze překážel. Ani to by nebylo nic nového...

Zdroj: Lidové noviny. Komentáře, 3.4.2014, Petr Pešek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama