Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2014 15:47:35

Český eurokomisař: opět výběr naruby

Český eurokomisař: opět výběr naruby

Nejprve vybrat resort, o který by měla země zájem, a teprve potom najít vhodného člověka.

 Takový by měl být ideální postup při obsazování místa v Evropské komisi. Jenže zdejší politické strany postupují přesně opačně.

PRAHA Květnové volby do Evropského parlamentu jsou v Česku vnímány jako první, ale zároveň vcelku nezávazné měření sil od loňských voleb do sněmovny. Zároveň však jimi formálně odstartuje sestavování nové Evropské komise, kam má každý z 28 členských států nárok dosadit komisaře. A je velký rozdíl mezi váhou jednotlivých resortů, jež členské státy pro své kandidáty mohou získat.

            Méně významné země (například Česko) musejí nabídnout pádnější důvod, proč kýžené portfolio přidělit jejich kandidátovi. Ideálně by měly nominovat někoho, jehož kvalifikace ho pro vytipovaný resort natolik předurčuje, aby i předseda Komise chtěl zodpovědnost za danou agendu svěřit právě jemu.

            Zatím to však vypadá, že se český kandidát bude vybírat na poslední chvíli v rámci zákulisních dohod koaličních partnerů. Podle informací LN se totiž dosud na vládní ani koaliční úrovni neřeší, kdo by byl nejvhodnějším českým kandidátem do čela kterého resortu.

            Hnutí ANO, jež je podle předvolebních průzkumů favoritem nadcházejících eurovoleb, již avizovalo přání vyslat do Komise historicky prvního českého komisaře Pavla Teličku. I když v jeho případě šlo jen o několikaměsíční angažmá, kandidáti s předchozí komisařskou zkušeností zpravidla napodruhé získávají zodpovědnější resort.

            Jenže skutečnost, že je Telička prezentován jako univerzální expert na všechno ohledně EU, bezděky obnažuje, že vytipování žádoucího resortu je v Česku až na druhém místě. „Nejdřív vybrat portfolio, pak člověka,“ popsal ideální postup bruselský zdroj LN z byznysové sféry. „Měli bychom si ujasnit priority, dlouhodobě za tím jít a připravit si člověka. Ne že strana někoho vyštrachá,“ říká k tomu europoslanec za ČSSD Libor Rouček. „Hodně se mluví o energetice,“ připomíná významný resort, na který by Česko mohlo mít zálusk.

„To nedostaneme nikdy a rozhodně ne Telička, poněvadž exlobbistovi žádný soudný předseda Komise nic ekonomického nedá,“ upozorňuje zdroj LN na možný kariérní handicap volebního lídra ANO, který by mohl ohrozit i „průchodnost“ jeho nominace v příslušném výboru europarlamentu.

Proč by to Čechům dávali?

„Bez eura jsme vůbec málo platní ve fiskálních a ekonomických odděleních. Nedají nám ani dopravu. Proč by ji měli mít zrovna Češi?“ dodává o dalším zvažovaném portfoliu s odkazem na zdejší železniční síť ještě z dob rakousko-uherské monarchie, na neutěšený stav páteřní dálnice i chronické předražování zdejších dálnic obecně, jež nepomáhá rozptýlit podezření z korupce.

            Někteří pozorovatelé vidí Teličkovy šance na návrat skepticky. „Zatímbyl komisařem vždycky sociální demokrat, to si nedají vzít,“ připomněl zdroj z jedné z koaličních stran, že nejen expremiéra Vladimíra Špidlu, ale i Teličku a nynějšího komisaře Štefana Füleho prosadila do Komise ČSSD.

            Vsouvislosti s případnou opětovnou Špidlovou nominací bývá zmiňováno portfolio životního prostředí. „Na ekologii půjde někdo ze severu,“ upozornil zdroj LN na dlouhodobou odbornou profilaci skandinávských zemí. „Možná bychom měli šanci na rozvojovou politiku. Rozvojová pomoc znamená obrovský rozpočet autonomní na unijní,vnější službě‘. Jinak máme asi takovou váhu a diplomatický um, že můžeme skončit s multilingvismem,“ odhaduje vyhlídky Čechů.

            Europoslanec Rouček spojuje české naděje s tím, že by se šéfem Komise stal německý sociálnědemokratický předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Tím by se podle něj mohlo Česko dostat k významnějšímu postu. „Kdyby vyhrál Schulz, toho znám 10 let, není nemožné něco vyjednat, když máte kontakty,“ slibuje si Rouček. Právě o Roučkovi, který zastával funkci jednohozmístopředsedů europarlamentu i prvního místopředsedy jeho zahraničního výboru, se v ČSSD podle informací LN uvažuje jako o potenciálnímkomisaři. Paradoxně by šlo o jakousi „cenu útěchy“ za to, že ho strana na eurokandidátce tentokrát postavila až na sotva volitelné deváté místo.

            „Tady krom pravověrných sociálních demokratů nikdo nepočítá s tím, že by Schulz cokoliv sestavoval. Angela Merkelová ho nechce,“ mírní Roučkovo nadšení zdroj LN v Bruselu. Navíc by se na Roučka odborně nejlépe hodilo portfolio rozšiřování a vztahy se sousedy EU, jež nyní zastává český komisař Füle. A stejný resort žádná členská země dvakrát za sebou nezíská.

Dámy mají přednost Podle jiných pozorovatelů by se Čechům strategicky vyplatilo, kdyby na komisaře nominovali ženu. Na oplátku za pomoc se zlepšením nedostatečného zastoupení něžného pohlaví by Češi mohli komisařku snáz prosadit do funkce.

            „Bylo by to i v zájmu šéfa Komise,“ říká k případné nominaci ženy Rouček, který by si jako komisařku prý dovedl představit zástupkyni ředitele evropského statistického úřadu Marii Bohatou. Podle jiných pozorovatelů by však bylo záhodno, aby nynější nejvyšší česká úřednice v unijních institucích časem stanula přímo v čele Eurostatu.

Komentář k tématu čtěte na straně 12

Zdroj: Lidové noviny, 3.4.2014, DAN MACEK

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama