Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2014 22:36:13

Kdo a s čím do Bruselu

Kdo a s čím do Bruselu

Kdyby šlo přípravu politických stran na volby do Evropského parlamentu vykládat jako svěží vítr do zatuchlých koutů, mohli bychom radostí skákat dva metry vysoko. Jen hleďme na lídry kandidátek, mezi nimiž se skví řada čerstvých tváří!

              Leč ono to může být i jinak. Starým partajním vlkům se nechce do bruselského exilu, a tak se do čela kandidátních listin hledali lidé známí, ale též zajímající se z nějakého důvodu o evropské dění. Jednička ČSSD Jan Keller akcentuje opomíjený sociální rozměr evropské integrace, v jedničce ANO Pavlu Teličkovi se snoubí kompetence diplomata a lobbisty, jednička TOP 09 ekonom Luděk Niedermayer může přispět k debatám o euru a fiskální unii.

            Jan Zahradil, který povede ODS, bude nepochybně pokračovat ve své svaté válce s „eurohujery“. Pavel Svoboda je hlavní zahraničněpolitický expert KDUČSL a extravagantní právnička Klára Samková v dresu Úsvitu se již jednoho z citlivých témat – přistěhovalectví – chopila.

            Od soboty také víme, že lídryní KSČM bude mladá, avšak zkušená a v zahraniční politice kovaná poslankyně Kateřina Konečná. Až na čtvrté místo komunisté odsunuli žijícího klasika Miloslava Ransdorfa. Více než coby chodící encyklopedie je dnes nahlížen jako aférami obestřená celebrita zásobující stránky bulváru v míře téměř srovnatelné s Ivetou Bartošovou.

Je ale Ransdorf na evropském poli tak snadno nahraditelný? Je nahraditelný Libor Rouček, se kterým zametla ČSSD? Rouček není křikloun předvádějící svaly, ovšem v Evropském parlamentu zanechal nepřehlédnutelnou stopu, a to nejen z dob, kdy byl jeho místopředsedou.

            Bude si takto nezodpovědně počínat sociální demokracie i v dalších volbách? Odstaví na druhou kolej populární senátory či starosty? Je si jist, že by jí volby vyhrály i pouhé brýle Bohuslava Sobotky (jak se mluvívalo o tenisové raketě Václava Klause)?

            Ještě zajímavější bude sledovat programové poselství, se kterým strany před eurovolbami vyrukují. Kdysi stačilo dokola jalově skloňovat národní zájmy. Pak se stalo hitem bránění českých značek, zejména v gastronomii. Nyní jsou ale vážnější problémy, související především s ekonomickou krizí a jejími dopady. Měli bychom slyšet, jak zachovat sociální soudržnost Evropy, jak a na čem společně šetřit. Co s daňovým dumpingem? Existuje ochota podpořit společný výzkum, společnou energetickou politiku apod.? Voličsky atraktivní je i ochrana spotřebitele.

            Úkol politiků je dvojí. Nejprve přesvědčit občany doma, že EU není jen pro mladé, dynamické a podnikavé, ale že je a může být užitečná všem. Potom přijde etapa plnění slibů, na něž bychom si měli posvítit pečlivěji než dosud. Proto patří do Evropského parlamentu osobnosti vzdělané a politicky jasně vyprofilované. I události na Ukrajině ukazují, jak je Evropa malá a zranitelná. Hra na mrtvé brouky, tak nadšeně léta provozovaná i v České republice, musí co nevidět skončit.

Zdroj: Právo, 25.2.2014, Lukáš Jelínek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama