Hana Třeštíková , MgA.

  • PRAHA SOBĚ
  • Praha 7
  • místostarostka městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2022 14:51:00

Otevíráme jedinečnou příležitost pro současné umělce

Otevíráme jedinečnou příležitost pro současné umělce

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo poskytnutí účelové neinvestiční dotace městské části Praha 14 ve výši 980 tisíc korun na realizaci výtvarné projektové soutěže o návrh „Vybíralka 2024 – umění pro Vybíralku“.

 Jedná se o projekt v rámci programu Umění pro město, předmětem soutěže je zpracování návrhu a následně dodání uměleckých instalací ve vnitrobloku Vybíralka 25 v Praze 14 na Černém Mostě. Realizaci projektu doporučila Komise Rady hl. m. Prahy pro umění ve veřejném prostoru a Rada hl. m. Prahy s poskytnutím dotace souhlasila dne 19. dubna.

„Sídliště Vybíralka je posledním pražským sídlištěm postaveným před rokem 1990, kde v době výstavby už nebyl splněn požadavek vyčlenit až 4 procenta z celkových nákladů na uměleckou výzdobu. Ve spolupráci s Prahou 14 tu otevíráme jedinečnou příležitost pro současné umělce, jejichž díla přispějí k revitalizaci sídliště a obohatí místní veřejný prostor o umělecké prvky, které zde dlouhodobě chybí,“ uvedla radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková.

Z otevřené dvoukolové soutěže by měla vzejít čtyři interaktivní site-specific výtvarná díla, která mají být umístěna v prostoru tzv. plácků na vstupech do klidné části vnitrobloku. Díla by měla tvořit jeden celek, ale zároveň od sebe plácky rozlišit. Cílem je zlepšit a za pomoci uměleckého vstupu dotvořit hierarchicky výše postavená prostranství, zlepšit orientaci na území sídliště, přilákat obyvatele k užívání veřejného prostoru a navrátit tradici umění na sídliště.

„Pražská sídliště dlouho stála stranou zájmu vedení města. Tento přístup měníme například i programem Umění pro město. Necentrální části Prahy potřebují revitalizovat a přizpůsobit tak, aby i zde Pražané rádi trávili svůj volný čas ve veřejném prostoru,“ dodal Petr Zeman, předseda Výboru pro územní rozvoj Zastupitelstva hlavního města Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama