Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2019 19:07:00

Ďábel je ukryt v tom, co vám socialisté neřeknou

Ďábel je ukryt v tom, co vám socialisté neřeknou

Minulý týden jsme byli svědky už ohraného evergreenu. Naší socialistické vládě docházejí peníze a tak začala hledat, komu by je sebrala.

Socialisté jsou ve vymýšlení toho, co udělají s vašimi penězi opravdu kreativní, protože je to to jediné, co ve skutečnosti dělají. Takže přišli se sektorovou daní. V jejich podání to zní skutečně ušlechtile: „zdaníme ty nenasytné bankéře, kteří si ulívají miliardy a podpoříme mladé rodiny“. Tak určitě! Ďábel, jak už to tak bývá, je ukryt v tom, co vám socialisté neřeknou.

Náklady spojené se sektorovou daní totiž skoro vždycky zaplatí koncový zákazník. Dodatečné zdanění bank samozřejmě zdraží bankovní produkty, např. hypotéky, které jsou už nyní méně dostupné. Z výnosu takové hypotetické daně, chtějí socialisté podporovat mladé rodiny, které na vlastní bydlení nedosáhnou jinak, než skrze tu zdraženou hypotéku.Tomu říkám socialistická past!Navíc pokles ziskovosti bank snižuje příjmy státní kasy, zprostředkovaně to odnese celá ekonomika, neboť díky nižšímu úvěrování klesá její výkonnost a tak dále. To budou důsledky sektorové daně v praxi!

Snahu kupovat si voliče za jejich vlastní peníze měli socialisté vždy. A vždy z toho byla jen spousta mrzení a roky práce to jejich „dobro“ napravit. Ten princip je neúprosný. Jak říkala Margaret Thatcherová – „Neexistují veřejné peníze, existují jen peníze daňových poplatníků“. Nevím jak vás, mě osobně ale přestává bavit sponzorovat tohle neustálé státní dobro, které stejně nikdy nefunguje.

Hra na daně aneb Agrofert banky stejně miluje

Nicméně abych nekončila své týdenní shrnutí pesimisticky, Osobně jsem přesvědčená, že sektorová daň nebude. Třeba na Slovensku si tuto daň zavedli a teď jí zase ruší a před jejím zavedením vehementně varují. Vyplnily se totiž ty jasné ekonomické zákonitosti, o kterých jsem psala výše.

Já si ale myslím, že sektorová daň hlavně nikdy neprojde přes Andreje Babiše. Boj s bankovními institucemi je totiž jiná liga, než mučení drobných živnostníků. Celý byznys premiéra Babiše je silně založen na úvěrech jeho Agrofertu. Kdyby se banky třeba rozhodly, že mu ten úvěr už ze dne na den neposkytnou nebo ho radikálně zdraží, začalo by se to impérium našeho veleúspěšného podnikatele lehce hroutit. A to si pan Babiš moc dobře uvědomuje, ostatně i to byl jeden z důvodů, proč šel do politiky, aby si ty podmínky ochránil. A o tomhle dalším ryze “praktickém” střetu zájmů se vlastně skoro nemluví. Nicméně to by bylo dlouhé povídání zase na jindy.

Tak Pán Bůh s námi a zlé pryč.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama