Ing. Aleksandra Udženija

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • bydlení
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2019 7:45:00

Obrana ČR jako základní hodnota

Obrana ČR jako základní hodnota

Minulý týden 4. dubna jsme oslavili pro nás jedno důležité výročí. Přesně před 70 lety byl totiž založen euroatlantický mezinárodní vojenský pakt – NATO.

A proč je pro nás NATO tak důležité? Protože je stále jedinou hlavní garancí naší bezpečnosti a tedy i našeho přežití.

Jsme relativně malá země. Nemáme ani přírodní podmínky, jako třeba Švýcaři, ani dostatek prostředků k udržování tak rozsáhlé armády, abychom byli schopni chránit vlastní hranice. V otázce vojenské bezpečnosti prostě nejsme soběstační a nejspíš nikdy nebudeme. To je realita, kterou je potřeba přijmout. Zároveň ležíme v srdci Evropy, v místech, kde se střetávají zájmy velmocí. To, že od konce 2. světové války, když nepočítám hanebnou sovětskou invazi v roce 1968, prožíváme bezprecedentní období klidu a míru neznamená, že to tak musí být nutně navždy.

Si vis pacem, para bellum – kdo chce mír, chystá se na válku

Jak praví toto staré přísloví, tak i v dobách míru a bezpečí je nutné myslet na vlastní obranu. A tady je úloha NATO pro naší zemi nezastupitelná. Nejen, že je to mocenská protiváha, která může na potenciální nepřátele působit odstrašujícím dojmem, ale zároveň Severoatlantická aliance disponuje dostatečnou armádou a výzbrojí na to, aby byla schopna nás v případě napadení účinně bránit. V současné době nemá NATO z bezpečnostního hlediska pro naši zemi alternativu.

Dovedu pochopit, že někomu se třeba určité kroky NATO nelíbí, ale rozhodně nedovedu pochopit hlasy, které volají po vystoupení z paktu. Jakou ti lidé nabízejí alternativu? Máme se bránit sami? Nedokážeme to, minimálně ryze vojensky je to nemožné. Máme se spolehnout na Rusko? To už jsme jednou udělali a poté jsme odsud nemohli boty ruských okupantů více jak 20 let vyhnat!

Hodnoty, které ctíme, ale vznikly na západě a tam se jim také daří nejvíce. To neznamená, že musíme nutně souhlasit s každou na hlavu postavenou hyperkorektností, která se někde ve spřátelené zemi uchytí. Ale je logické, že obranou alianci budeme hledat se zeměmi, které podobné hodnoty vyznávají a ne naopak.

Pouze slavit svátky nestačí. Musíme být v rámci NATO silní a stabilní. Máme excelentní vojenské a zpravodajské útvary, které si v rámci aliance získaly vynikající renomé. Máme být na co hrdí. Ovšem je také potřeba dodržovat vlastní závazky. Sami jsem se zavázali k výdajům ve výši 2 % HDP na armádu. Tento návrh by měl být akceptován všemi, ale neustále naráží na odpor některých politiků. Jedním z nich je bohužel třeba i ministr obrany a to příliš veselé opravdu není. Jestli je to i tím, že vládu podporují politické síly, kterým by odchod z NATO nevadil nebo ho dokonce hlásají, to nechám na posouzení každému z nás.

Tak pán Bůh s námi a zlé pryč

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama