Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2010 9:16:00

Ano, i ve zdravotnictví se dá šetřit

Ano, i ve zdravotnictví se dá šetřit

Regulací a transparentní lékovou politikou lze ušetřit cca 5 miliard korun.

Není tomu tak dávno, co se z důvodu nedostatku financí ve zdravotnictví zavedly regulační poplatky. Nejhorší na těchto poplatcích je však skutečnost, že kromě příspěvku za pobyt v nemocnici nejdou poplatky přímo do zdravotních pojišťoven. Druhým problémem je, že - na rozdíl od příspěvků na péči například v Německu - platí všichni stejně bez ohledu na výši jejich příjmů či důchodů. Třetím nehorázným příkladem je poplatek za položku na recept, jež nemá v rozvinuté Evropě obdoby.

Přesto, že české zdravotnictví má řadu problémů, které se musejí v dohledné době řešit, existují náklady, na kterých může ušetřit několik miliard korun. Snad nejhorší situace je v lékové politice, kterou ovládají zejména zahraniční farmaceutické firmy. Přes regulační poplatky každoročně stoupají náklady na léky a zdravotní materiál. Regulací a transparentní lékovou politikou lze ušetřit cca 5 miliard korun.

Fakultní a krajské nemocnice si zvykly nakupovat zdravotnickou techniku přes prostředníky, jako jsou společnosti Hospimed, Puro-klima a další. Tyto společnosti zprostředkovaly nákupy za téměř 3,5 miliardy korun. Přitom ceny nákupů jsou o třetinu vyšší, než se nabízí na volném trhu. Jasným a transparentním výběrovým řízením lze uspořit minimálně miliardu korun. Je otázkou, jak se k těmto sporným nákupům postaví EU, která již některé případy kontroluje.

A že lobbing farmaceutických firem je velký, o tom svědčí případ boje proti prasečí chřipce. Přesto, že řada odborníků varovala před zbytečným nákupem vakcín na virus AH1N1, ministerstvo zdravotnictví  pod triumvirátem Julínek - Jurásková - Šnajdr utratilo 356 162 313 Kč. Z této cifry vyjde vniveč více jak 300 milionů korun. Legitimní otázka by měla znít: Kdo že tedy ponese zodpovědnost za takové turecké hospodaření?

Zdá se, že budoucí pravicová koalice ODS, TOP 09 a VV provede reformu zdravotnictví. Uvidíme, zda ušetří na provozu zbytečného množství zdravotních pojišťoven či zda se dohodne na standardech a nadstandardech zdravotních úkonů. Základem je však transparentní a účelné vynakládání finančních prostředků ze zdravotního pojištění. Zastavení nehospodárnosti a korupčního chování by mělo být prvním krokem takovéto reformy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama