Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2011 11:02:00

Bílé knize ministra Vondry měla předcházet Bezpečnostní strategie ČR

Bílé knize ministra Vondry měla předcházet Bezpečnostní strategie ČR

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes uvedl základní priority resortu pro rok 2011.

Základní prioritou má být přijetí Bílé knihy, která má optimalizovat řízení, velení a kontrolu AČR, má přijmout kariérní řád, změnit akviziční systém a zejména stanovit schopnosti české armády. Je nutno zdůraznit, že Bílá kniha není samospasitelná a zejména definování jakýchkoliv nových cílů resortu či změn ve schopnostech Armády České republiky musí předcházet nová Bezpečnostní strategie ČR. Takže tady resort i pan ministr tahá kočku za ocas.

Druhým úkolem má být rozhodnutí o ochraně vzdušného prostoru. Zde opět platí, že bez jasné bezpečnostní strategie obrany naší země nejde dělat žádná zásadní rozhodnutí. Chci upozornit pana ministra, že při ochraně vzdušného prostoru se nejedná pouze o to, zda ČR potřebuje nadzvukové letectvo či nikoliv, ale jedná se zejména o radarové pokrytí našeho území, řízení letového prostoru a protivzdušnou obranu jako celek. A při tomto rozhodování je nutno vycházet i ze závazků naší země vůči našim aliančním partnerům, například v otázce ochrany vzdušného prostoru NATO (NATINADS).

Pan ministr obrany Vondra je členem vlády rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. Je proto otázkou, proč pan ministr nezdůraznil jako svoji prioritu boj proti korupci a transparentnost výběrových řízení. Podporuji snahu pana ministra schválit reálný střednědobý plán na roky 2012 až 2016, ale to, co je důležité, je plánování a hlavně dodržování plánu akvizic tak, aby nedocházelo k netransparentním a předraženým nákupům vojenské techniky. A v boji proti korupci nejde jen o změnu akvizičního systému, ale zejména o posílení jeho kontroly.

Prodej nepotřebného majetku může začít teprve tehdy, až budou redefinovány schopnosti a cíle české armády. Pokud je prioritní snahou resortu navýšit rozpočet armády o 2,2 miliardy, pak je otázkou, zda jde vůbec o systémové řešení. Zejména tehdy, když členové Výboru pro obranu a bezpečnost PSP ČR neobdrželi žádnou relevantní informaci o zamýšleném prodeji 1400 armádních bytů a 300 nemovitostí či pozemků. Otázkou také je, jak efektivně a v souladu s plány modernizace AČR bude částka získaná z prodeje alokována. Avizované zrychlení prodeje nepotřebného majetku spíše ukazuje na budoucí snižování kontroly tohoto procesu ze strany současné vlády.

Antonín Seďa
člen Výboru pro obranu a bezpečnost PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama