Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2010 10:01:00

Chybné odhady pana ministra Kalouska

Chybné odhady pana ministra Kalouska

Snižovat rozpočtový schodek je nutností, ale škrtat se má především tam, kde to neohrozí hospodářský růs.

Ne nemusíte se obávat toho, že se budu vracet do období Topolánkovy vlády, kdy tehdejší ministr financí M.Kalousek předikoval pro rok 2009 hospodářský růst země o 4% HDP, a to v době kdy začala finanční a ekonomická krize. Všichni víme, jak tento chybný odhad dopadl zejména na občany naší země a jak poškodil renomé ČR v zahraničí.

Na tento rok byl schválen státní rozpočet, který původně navrhoval ministr E.Janota, který pokračoval v krocích exministra Kalouska. Ten také veřejně podpořil Janotovy úsporné balíčky, které měly srazit odhadovaný deficit rozpočtu na rok 2010 na 163 miliard korun.

V současné době odhaduje samo ministerstvo financí, tentokrát pro změnu opět pod vedením ministra Kalouska, propad státních příjmů kolem 26 miliard korun. Údajně se má tento deficit řešit úsporami vázaných výdajů v jednotlivých rozpočtových kapitolách.

Problémem tohoto avizovaného schodku je skutečnost, že to byl právě M.Kalousek, který prosadil každoroční snížení příjmové stránky rozpočtu o 89 miliard korun. Také tím, že se zvýšily spotřební daně či se snížila daň z příjmů právnických osob a zejména,že se snížily odvody na sociální pojištění. Nyní se ukazuje, že odhady tehdejšího a dnes současného ministra financí byly chybné. Přes varování opozice je největším problémem propad sociálního pojištění. Nepříjemným překvapením pro pana Kalouska musí být nižší výběr spotřebních daní, zejména z pohonných hmot.

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh státního rozpočtu na rok 2011, který počítá se schodkem 135 miliard korun. Jenže pan ministr Kalousek opět předikuje růst českého hospodářství o 2,3%. Ale již tento dnešní odhad je v rozporu s odhadem ČNB (1,6%), ale i s odhady makroekonomů z ČMKOS či hospodářské komory, jejichž odhad růstu je pouze 1% HDP. Takže lze se po zkušenostech z minulých let domnívat, že skutečný dluh bude buď vyšší nebo bude muset být sanován dodatečnými škrty na výdajové stránce rozpočtu.

To, co je však jisté, je skutečnost, že nejenom škrty prosazované současnou vládou, ale zejména nižší koupěschopnost českých občanů a omezení investic povedou ke snížení hospodářského růstu země a k prohloubení finančních problémů státního rozpočtu na jeho příjmové stránce. To ovšem povede opět k výdajovým škrtům a problém se bude opakovat i v dalších letech. Snižovat rozpočtový schodek je nutností, ale škrtat se má především tam, kde to neohrozí hospodářský růst země a budoucí životní úroveň našich spoluobčanů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama