Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2010 13:10:00

Desáté Parlamentní transatlantické fórum, Washington DC

Desáté Parlamentní transatlantické fórum, Washington DC

Ve dnech 6. a 7.prosince jsem se s kolegou J.Hamáčkem zúčastnil Parlamentního transatlantického fóra, které se konalo v hlavním městě USA Washingtonu DC.

První den po zahájení ředitelkou Národní university obrany paní A.E.Rondeau a prezidentem PS NATO panem K.A.Lamersem proběhla první sekce k tématu vztahů USA a EU v globální agendě, kterou představil náměstek ministryně zahraničí USA pro vztahy s Evropou a eurasií P.H.Gordona. Byly zmíněny oblasti vzájemné spolupráce, včetně Afghánistánu, ochrany proti ZHN či v protiraketové obraně evropských států NATO.

Druhou oblastí byla diskuse kolem přínosu summitu NATO v Lisabonu, kdy v úvodu vystoupil poradce ministra obrany USA J.Townsend a ředitel pro operace a strategie M.Billingsleay. Tématy byly nový strategický koncept, reforma velení a řízení NATO, snižování výdajů na zbrojení v důsledku hospodářské krize, PRO NATO a další problematika.

Třetím tématickým blokem byl postoj USA a agendy mezinárodní kontroly zdraví.R.Gottemoeller a velvyslankyně V.Nuland podpořili úsilí americké administrativy na dokončení ratifikace nové smlouvy START 2 s Ruskem. Dále boj proti proliferaci ZHN, zejména jaderných zbraní, což v kombinaci s balistickými raketami znamená trvalou hrozbu.

Vrcholem pondělního programu byla debata kolem Afghánistánu a mise ISAF. J.McNamara zastupující úřad pro rekonstrukci a stabilizaci Afghánistánu a brigádní generál F.B.Hodges informovali o změnách strategie a problematice výcviku afghánských bezpečnostních sil. Diskuse se točila i kolem vztahů Afghánistán-Pákistán, problematika financování Talibánu a dalších ozbrojenců a vztah okolních států v daném regionu.

Poslední sekcí byla diskuse o nalezení správného řešení pro bezpečnost Středního Východu a vztahy USA s Izraelem, arabským světem a Iránem.

Druhý den zasedání byl ve znamení vztahů USA - Rusko: Očekávání a limity. A.Aslund, odborný asistent Peter G.Petersonova institutu seznámil přítomné se snahou B.Obamy zlepšit vztahy s Ruskem s cílem zapojit RF do boje proti terorismu a PRO. Nicméně zároveň byly konstatovány problémy Ruska, jako je vysoká míra korupce a malý posun k demokratickým hodnotám. USA podporuje modernizaci Ruska a pro další vztahy je důležitá budoucí cesta RF. Byla vyjádřena podpora vzájemná spolupráce v boji proti drogové distribuci, ochraně hranic a bezpečnostní stabilitě v regionu.

Další sekcí Obranné výdaje USA: rovnováha zdrojů a globální závazky směřovala k budoucí stabilitě a modernizaci armády USA ve vztahu k novým hrozbám a čl.5 Washingtonské smlouvy.K.H.Hicks a L.J.Korb referovali své pohledy na současnou pozici americké administrativy ve vztahu k vojenskému rozpočtu USA, misi v Afghánistánu a globálním hrozbám, ohrožující západní civilizaci.

Závěrečnou sekcí byl novinářský kulatý stůl se zaměřením na domácí americké a mezinárodní důsledky podzimních voleb do kongresu USA.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama