Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2022 12:47:44

Koho vláda hájí? ČEZ nebo občany?

Koho vláda hájí? ČEZ nebo občany?

Vláda neříká pravdu, že nelze pomoci domácnostem a firmám s drahou energií. Stačí se podívat k našim sousedům či do Francie, abychom nachytali naši vládu na hruškách. Otázkou ovšem je, proč česká vláda dělá ze sebe mrtvého brouka.

Vše začalo chybně provedenou privatizací, kdy se prodávala infrastruktura a rodinné stříbro ve formě strategických firem. Obchodování ČEZ s elektřinou na burze v Lipsku je rozhodnutím vlády. Toto rozhodnutí vlády ukazuje, že vláda hájí zisky této polostátní firmy a naši občané a firmy přispívají vysokými cenami za energie k vyšší životní úrovni sousedního Německa. Přitom energetické kapacity, jejich dostupnost a cena energií výrazně ovlivňují náklady domácností a podniků. Pokud k tomu přičteme výdaje na nepromyšlenou cestu k přímotopům či přechod na „zelenou energii“, vysoké náklady na bydlení a výrazné snížení konkurenceschopnosti jsou důsledkem těchto rozhodnutí.

Několik čísel. U nás se vyrábí elektrická energie za 25 haléřů za 1 kWh, ale domácnosti platí 10 Kč. A tato cena se neustále zvyšuje. Protože naše země nemá podepsané dlouhodobé kontrakty na dovoz plynu a plyn nakupuje z Německa, naše domácnosti platí 25 Kč za 1 m3. Přitom cena plynu z RF činí 6 Kč za kubík plynu. Podobně jsou nuceni hospodařit i české firmy. Problémem je i pseudoprivatizace ČEZ a energetiky obecně, kdy akcionáři ČEZ chtějí maximalizaci zisků z burzovních spekulací.

O povolenkovém byznysu se toho napsalo také dost, ale vláda tyto prošustrované emisní odpustky řešit nehodlá. Naopak navrhuje, aby se ČEZ rozdělil na „nepotřebnou část“, která vyrábí a vydělává. Ta se má předat do rukou soukromému kapitálu. A nevýdělečný zbytek si stát ponechá, aby mohl určovat „garantované ceny domácností“. A tyto rozdíly bude krýt pomocí dotací ze státního rozpočtu. Opravdu chytré a odpovědné řešení. Není liž pravda. A kdo to opět zaplatí? No přece opět čeští daňoví poplatníci. Vazby politiků na ČEZ jsou dlouhodobé a jak je vidno i velmi účinné.

Neochota vlády „nacionalizovat“ 30% ČEZu je jasnou ukázkou toho, že vláda podporuje ziskovost firmy před ekonomickou a energetickou stabilitou domácností a podniků. Nehledě na energetickou bezpečnost, která musí být součástí národní bezpečnosti. A ta nemá hájit obchodní a soukromé zájmy nad zájmy bezpečnosti a zajištění sociálního smíru v zemi. Nejen elektřina, ale i voda, uhlí, plyn a ropa jsou strategickými surovinami s výrazným dopadem na národní hospodářství a jeho konkurenceschopnost. Proto postup vlády je nejen podrazem vůči svým občanům, ale i vůči českým národním zájmům. A pak je jednoduché si zodpovědět na otázku uvedenou v samotném nadpisu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama