Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2010 19:21:11

Konečně někdo řekl pravdu o ekonomice ČR

Konečně někdo řekl pravdu o ekonomice ČR

Základem předvolební kampaně české pravice je strašení občanů.

Základem předvolební kampaně české pravice je strašení občanů z ekonomické krize a zadlužení České republiky. ODS straší Řeckem, Lotyšskem a Maďarskem, Kalouskova TOP 09 vystrašila zejména starší spoluobčany zaslanou složenkou na 121 tisíc.
 
Petr Nečas chodí na tiskovky s modrou a oranžovou síťovkou, ve snaze ideologicky přesvědčit voliče o své pravdě.Předseda ČSSD je stylizován do role bankrotáře, lháře a podvodníka, který lidem o zadlužení neříká pravdu. A pravicová média celou tuto snůšku záměrných lží a omylů papouškují. Vždyť stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Pravda je však jiná. Ekonomičtí experti prestižního časopisu The Economist upozorňují země Evropské unie, že se nemá přehánět šetření, protože může vést ke krachu jejich hospodářství. Upozorňuje na skutečnost, že je nutno myslet zejména na ekonomický růst a že brutální rozpočtové škrty, které u nás navrhuje TOP 09 a ODS, mohou přivést zemi k deflaci a stagnaci. Ukazuje se totiž, že Česká republika má jeden z nejnižších dluhů v Evropě. A její rostoucí přebytek zahraničního obchodu umožňuje dlouhodobě financovat státní dluh.

Přesto ekonomičtí experti upozorňují, že je nutno zpřísnit kontrolu rozpočtových výdajů a zvýšit podporu exportnímu průmyslu. A také, což je důležité, nepodvazovat domácí poptávku. Podle The Economist patří ČR mezi premianty, a to také díky uvážlivé politice ČNB, která snižuje své úrokové sazby a tím snižuje inflaci. A také nesmíme zapomínat, že na rozdíl od Řecka či Lotyšska je naše země exportní průmyslovou zemí.

Česká republika má rozpočtové problémy, ale ty patří k nejmenším v EU. Problematické je spíše tempo zadlužování. ČSSD má proti krizový volební program, který se opírá o podporu exportu, domácí poptávky občanů a výstavbu nových bytů. A právě tyto recepty podporují ekonomičtí experti, na rozdíl od neo-liberálních teoretiků, kteří hovoří pouze o daních a o nutnosti snižovat platy ve státní sféře a výdaje v sociální sféře. Paradoxně může právě ČR posloužit jako příklad země, kde rozpočtové úspory ekonomický výkon vážně poškozují.

Neustálé snižování daní zhorší atraktivnost podnikání v naší zemi, protože nebude na výstavbu nových dálnic a rychlostních komunikací, nebude na výstavbu nových bytů či nebude na podporu exportu našeho zboží. O zvyšování kvality a dostupnosti zdravotní péče, vzdělání či sociálních služeb ani nemluvě. Krátkozraká politika prosazovaná Topolánkovou vládou jasně ukázala, že česká pravice nemá recept na vyvedení České republiky z krize. ODS a TOP 09 nemají politický program, který by stabilizovat českou ekonomiku a veřejné rozpočty a který by přinesl zvýšení životní úrovně většiny našich občanů.

Antonín Seďa
poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama