Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2010 13:32:00

Nepovedený nákup letounů CASA

Nepovedený nákup letounů CASA

Přes ostrý nesouhlas odborníků uzavřela Fischerova vláda kontrakt za 3,6 mld. korun.

Ministerstvo obrany čekají výrazné škrty a zřejmě bude nuceno snížit početní stav Armády ČR. Nechci hodnotit personální práci MO, která je dlouhodobě špatná, ale je třeba se zamyslet, proč pro současné vedení tohoto resortu jsou důležitější pochybné akvizice a ne vojenští profesionálové či odborně zdatní občanští pracovníci.

Příkladem takovéto praxe je nákup transportních letounů CASA CN-295 od konsorcia EADS. Přes ostrý nesouhlas velení českého letectva a přes kritiku některých členů z Výboru pro obranu Fischerova vláda uzavřela 3,6 miliardový kontrakt. Pominu-li, že tradičně neproběhlo výběrové řízení, je s podivem, že takticko technické parametry tohoto letounu neodpovídají původním požadavkům armády. A také skutečnost, že MO jaksi opomnělo zajistit servisní podporu těchto letounů, takže zprostředkovatel firma Omnipol si přijde na další cca 1 miliardu korun.

Snad největším problémem, který se v současné době provalil, je skutečnost, že původně zamýšlená směna jednoho letounu za pět zbytných podzvukových bitevníků L-159 ALCA se konat nebude. A to přesto, že to byl základní motiv, proč MO nevypsalo výběrové řízení.Alespoň takto to tvrdil ministr obrany M.Barták členům VO. A aby toho nebylo málo, nákup transportních letounů CASA prošetřuje Evropská komise jako porušení evropských předpisů.

Podle mého názoru by se tímto kontraktem měly zaobírat orgány činné v trestním řízení. Je nutno prověřit, jak zní smlouva mezi MO a Omnipolem, zda je v ní zakomponovaná výměna bitevníků. Dále je nutno se vedení MO ptát, zda měli či neměli povolení k vývozu pěti L-159 od USA, v tomto případě údajně do Bolívie. Dalším problémem je cena kontraktu, který se i se servisem vyhoupl přes 4,5 miliardy Kč. A v neposlední řadě je nutno zkoumat, proč MO postupovalo v rozporu s unijními pravidly a neoslovilo více výrobců transportních letounů.

Nejhorší na tom všem je skutečnost, že jak současná Fischerova vláda, tak nastupující pravicová vláda P.Nečase deklaruje boj se zadlužováním země a s korupcí. Slibují utahování opasků občanů ČR a plánují miliardové škrty v resortu MO. A na druhou stranu schvalují či zavírají oči nad pochybnými vojenskými akvizicemi, které plýtvají penězi daňových poplatníků a způsobují nepokračování reformy Armády ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama