Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2011 12:25:00

Nežijeme v demokratickém a právním státě

Nežijeme v demokratickém a právním státě

Co ukázalo uzavřené jednání Výboru pro obranu a bezpečnost?

Na základě usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které zbavilo mlčenlivosti bývalého ředitele Vojenského zpravodajství brig.gen. Miroslava Krejčíka, členové Výboru pro obranu a bezpečnost očekávali základní informace k některým kauzám, které hýbou resortem obrany a nejen jím. Namísto toho se dozvěděli závažné informace, úzce související s událostmi nucené rezignace pana generála v roce 2007.

Více jak dvacet let na cestě k demokratické společnosti není možno tvrdit, že žijeme v demokratickém a právním státě po vzoru našich západních sousedů. Ukazuje se totiž, že čest a pravda se obhajuje, pokud vůbec, až po velmi dlouhých a vyčerpávajících bojích. Případ pana generála je o to závažnější, že takových případů mohlo a zřejmě i bylo více, kdy politická zlovůle zničila profesionální kariéru člověka, který se s velkou pravděpodobností stal pro mnohé nepohodlným. A také, že ne vždy platí, že pravda vítězí. Alespoň u nás.

Kauza bývalého ředitele VZ také ukazuje na minimálně nedostatky v práci či liknavost orgánů činných v trestním řízení. O politickém ovlivňování některých případů raději hovořit ani nebudu. Prostě naše justice a státní zastupitelství není tak nezávislé, jak zaručuje ústava. Je sice správné, že politici nemají zasahovat do činnosti orgánů činných v trestním řízení, na druhou stranu je velmi obtížná nestranná kontrola veřejnosti , zejména v přípravném řízení.

Veřejnost a zejména jejich zástupci by se měli začít více zajímat o kontrolu zpravodajských, armádních i bezpečnostních složek. V dohledné bodě musí dojít ke zvýšení pravomocí jednotlivých kontrolních orgánů a musí se zavést kontrola všech zpravodajských služeb. Kromě ustavení nezávislé generální inspekce bezpečnostních sborů je nutno zajistit kontrolní mechanismy i pro Inspekci ministra obrany. Ale zejména musí dojít k takovým opatřením, které v budoucnu zamezí jakémukoliv ovlivňování či omezování činnosti orgánů činných v trestním řízení a zajistí skutečnou nezávislost českých soudů.

Kauza generála Krejčíka nemůže skončit přijatým usnesením výboru, který jednomyslně poděkoval bývalému řediteli VZ za jeho práci pro naši zemi. Je nutno, aby orgány činné v trestním řízení rozkryli podstatu a osoby, které stály v pozadí této kauzy. Důležité je, aby se dokončilo dříve zahájené vyšetřování kauz souvisejících s vojenskými nákupy a na základě nových trestních oznámení byly zahájeny úkony v trestním řízení k novým případům, ve kterých je podezření z korupce či z jiné trestné činnosti. Opravdu je již pět minut po dvanácté, aby konečně začalo pro všechny občany České republiky platit, padni komu padni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama