Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2012 11:43:00

Nezodpovědnost zodpovědné vlády

Nezodpovědnost zodpovědné vlády

Jsem přesvědčen, že tuto vládu považuje za rozpočtově odpovědnou pouze premiér či její člen.

Přesto, že vláda svojí škrt politikou seškrtila investice i vnitřní spotřebu domácností, již dnes je jasné, že vláda nesplní ani svůj cíl stabilizace veřejných rozpočtů.

Je legitimní, když politika vláda dostane podporu od veřejnosti v rámci svého politického programu či politických slibů. Dokonce se dají pochopit jisté úpravy povolební politiky, pokud k tomu nastanou závažné důvody. Ale co se nedá pochopit je politická lež, která měla za úkol získat hlasy voličů a poté realizace takové politiky, která povede ke snížení životního standardu u drtivé většiny našich občanů. A co je opravdu ubohé a politicky amorální, je přijímání opatření, která směřují na úkor skupin obyvatel, které se nemohou jakkoliv bránit.

Dvě třetiny českých, moravských a slezských domácností už nyní vycházejí se svými příjmy jen obtížně. Vláda nezvýšila minimální mzdu a proto mzdy stagnují, penze se budou valorizovat o 1/3, omezují se sociální výdaje a podpory v nezaměstnanosti. Na druhou stranu se prudce zvyšují výdaje domácností, zejména náklady na léky a zdravotní péči, bydlení, energie a na potraviny. Prostě na ty komponenty, kde již moc ušetřit nepůjde. Namísto toho, aby pracující člověk uživil svoji rodinu, je nucen si buď přivydělávat nebo si jít pro sociální dávku. A tato skutečnost přece nemůže být ve vyspělém světě normální.

Odbory a s nimi opozice a široká veřejnost navrhují okamžité zastavení reforem, chtějí zvýšit příjmy vyšším zdaněním firem a těch nejbohatších, požadují zavedení proti korupčních opatření, přijetí nové legislativy a kontrol vůči daňovým únikům, šedé ekonomice. Navrhuje se plošné zavedení registračních pokladen, zákaz anonymních akcií a majetková přiznání. Vláda ovšem dělá, že neslyší a v tichosti připravuje vyvedení 20 miliard korun z důchodového fondu, dalších 20 miliard ubude ve volebním roce 2014 z důvodu daňových změn a téměř dvě miliardy každoročně z důvodu připravovaného finančního vyrovnání s církvemi.

Vláda popravdě neinformuje veřejnost o skrytém dluhu na jednotlivých ministerstvech, obecním či krajském zřízení. Plošné škrty s přenášením daňového a poplatkového břemene na občany povede k chudnutí celé společnosti. Namísto zdanění příjmů, majetku a spekulací finančního kapitálu dochází k přenosu daní na spotřebu a ke snižování kvality a dostupnosti veřejných služeb. Zodpovědnost současné vlády se prý ukáže za několik let. Problémem ovšem je, že její nezodpovědné jednání již vidíme denně. A to nehovořím o propadu důvěry v politiky a v politiku jako takovou. Tady je ještě výraznější deficit této “zodpovědné” vlády.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama