Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2011 13:42:00

Opozice či kolaborace

Opozice či kolaborace

S blížícím se sjezdem ČSSD a s volbou nového předsedy se neustále hovoří o dalším politickém osudu sociální demokracie.

Diskutuje se o budoucím směřování ve formě „radikální“ opozice či o „alternativní chcete-li konstruktivní“ opozici vůči současné pravicové vládní koalici. Osobně jsem přesvědčen, že ani jeden zvolený termín neodpovídá skutečnosti. Zároveň je nutno si uvědomit, že koalice dnes disponuje 118 hlasy a jasně odmítá jakékoliv návrhy ze strany opozice. Ať již sociálně demokratické či komunistické.

Strašit radikalismem současné KSČM je až směšné. Pokud pomineme vystoupení rudých k zákonu o třetím odboji, který se dotýkal právě jich samotných a jejich spolustraníků, pak je možno konstatovat spíše dlouhodobě populistická a vlažná opoziční práce v podání současných komunistů. Politický radikalismus dnes praktikují zejména některé neparlamentní politické strany či hnutí. Takže pojetí radikální je v tomto směru spíše synonymem konfrontační. Ale konfrontace politických názorů je přece hnací silou demokracie.

Podobně konstruktivní opozice je termín, který v politologických příručkách nenajdete. Opozice buď je nebo není a po zkušenostech s „opoziční“ smlouvou si můžeme vybavit „konstruktivní“ opozici jako postupnou rezignaci politické strany na svoji opoziční roli. Nebo také jistý rozsah politické kolaborace opozice s koaličními návrhy. Protože je opravdu veliký rozdíl mezi programovými ústupky v rámci vytvořené koaliční většiny a mezi vzájemnou spoluprací opoziční menšiny s koaliční většinou.

Příkladem může být zavedení poplatků ve zdravotnictví. Pokud koalice zavádí poplatky z důvodu „omezení“ přístupu občanů ke zdravotní péči, chcete-li z důvodu úspor ve zdravotnictví, pak jasně definovaná opozice je proti. Naproti tomu kolaborující opozice hledá cestu ke snížení těchto poplatků, protože poplatky principiálně neodmítá. Podobně se chová při návrzích na zastropování sociálních odvodů, kdy čtyřnásobek průměrného platu je pro ni nepřijatelný, ale na šestinásobek s klidným svědomím kývne. O důchodové reformě ani nemluvě, protože dohadovat se s koalicí o výši opt-outu musí být pro opozici silná káva.

Rozhodnutí o dalším směřování ČSSD bude zejména na delegátech sjezdu. Již dnes se připravují programové teze střednědobého programu pro nadcházející volby. Nikde není psáno, že ve věcech zahraniční či obranné politiky by neměla být shoda napříč politickým spektrem. Nicméně v jiných oblastech je nutno konfrontovat návrhy zákonů s politickým programem té či oné politické strany. Prostě koalice má v demokratické společnosti vymezen jiný prostor než který je dán opozici. A v tomto prostoru není místo pro politickou kolaboraci, ať se nazývá jakkoli. A bez silné opozice je demokracie ohrožena. Pevně věřím, že to ví každý demokrat, ať zprava, středu či levé části politického spektra.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama