Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2010 16:14:00

Pane Gazdíku, přijměte svoji spoluzodpovědnost

Pane Gazdíku, přijměte svoji spoluzodpovědnost

Opravdu Starostové a nezávislí souhlasí se snížením podprůměrné životní úrovně?

Blíží se komunální a senátní volby a budoucí pravicová koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných stále jedná o programových bodech vládního prohlášení. Osobně jsem přesvědčen, že se jim to jednání prodlouží až do doby návrhu státního rozpočtu na rok 2011. A to tak, aby „špinavou" práci a nepopulární škrty udělala úřednická vláda a zejména ministr financí E. Janota. Zároveň je však nutné připomenout, že před volbami se Janota přihlásil k politice TOP 09 a jeho návrhy tudíž reprezentují tuto politickou stranu a její představitele.

Pro shrnutí Janotova (Kalouskova a Gazdíkova) plánu jak ušetřit 68 miliard v roce 2011 je třeba dodat, že budou šetřit všichni, ale nejméně ti nejbohatší a velkopodnikatelé. Tedy ti Bakalové, kteří TOP 09 finančně podpořili a podporují. Od ledna 2011 se má zvýšit DPH z 10 na 12 %, což zvýší ceny potravin, léků, tepla apod. Zároveň hodlá zvednout daň živnostníkům (OSVČ) o 2,1 miliardy korun tím, že jim sníží paušály a zároveň jim zvýší daně. Pro nejbohatší připravuje větší zdanění lidí na 31% s příjmem nad 141 000 Kč měsíčně hrubého.Těch se to ale moc nedotkne, protože se jim zároveň sníží odvody na sociální a zdravotní  pojištění, čímž ušetří. Naopak MF chce snížit měsíční slevu na dani pro jednotlivce z 2070 na 1970 korun.

Nejvíce na rozpočtové škrty doplatí důchodci, kdy E.Janota navrhuje zmrazení důchodů (zřejmě nepočítá s růstem inflace a nutnou valorizací důchodů ze zákona) a rodin s dětmi, kde se počítá se snížením rodičovské o více jak 17%. K nim se přiřadí zdravotně postižení, kterým chce snížit jejich příspěvky až o dvě miliardy korun. Připočteme-li zvýšené náklady na potraviny a léky, pak se obávám, že dojde ke zhoršení již tak špatného demografického vývoje České republiky.

Je pro mne nepochopitelné, že E. Janota navrhuje docela nízké škrty ve státní a veřejné správě, zejména pouhých 10 miliard provozních škrtů na jednotlivých ministerstvech. Ukazuje se, kam směřuje a bude směřovat „rozpočtově odpovědná" vláda. Na jednu stranu zdraží základní potřeby a sníží příjmy těch nejpotřebnějších, včetně důchodců a na straně druhé věnuje pomocí opt-outů 60 miliard korun ročně soukromým penzijním fondům.

Je toto opravdu řešení rozpočtové krize se kterým souhlasí lidé ze Starostů a nezávislých? Přijmete pane Gazíku svoji spoluodpovědnost za tato opatření, která sám podporujete? Opravdu Vám není a nebude líto Vašich spoluobčanů ze Zlínského kraje, pro které Vámi navrhovaná opatření budou znamenat snížení již tak podprůměrné životní úrovně?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama